Şase oameni stau 520 de zile pe Marte!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Robotul agenţiei spaţiale americane NASA, care se află pe Marte, a furnizat informaţiile care au stat la baza unui experiment inedit. Şase voluntari simulează o călătorie spre Marte, cu scopul de a studia impactul fizic şi psihologic asupra astronauţilor.

Ei sălăşluiesc închişi într-o capsulă 520 zile, fără lumină naturală şi având la dispoziţie doar alimente ambalate în vid dintr-o seră care funcţionează autonom. Modul cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, care imită o navă spaţială este ancorat într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova.

Cei trei ruşi, căpitanul Alexey Sitev, de 38 de ani, Sukhrob Kamolov, 32 de ani şi Alexander Smoleyevsky, 33 de ani, un francez, Romain Charles, 31 de ani, un italo-columbian, Diego Urbina, de 27 de ani şi un chinez, Wang Yue, de 26 de ani, doresc să respecte, prin această simulare, durata unei călătorii reale către "Planeta Roşie": 250 de zile - zborul către Marte, 30 de zile - sejurul pe Marte şi 240 de zile - revenirea pe Terra.

Asta deşi "Planeta Roşie" nu va putea fi "cucerită" înainte de trecerea câtorva decenii, spun cercetătorii. Regimul alimentar al voluntarilor este asemănător celui de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), iar regulamentul este drastic: au dreptul să facă duş doar o dată la zece zile şi să îşi schimbe lenjeria intimă doar din trei în trei zile.

Pentru activităţile recreative, ei au dreptul să aibă asupra lor fotografii, înregistrări video şi cărţi în format electronic. Un prim experiment de acest tip a fost efectuat în 2009, când şase voluntari au trăit timp de 105 zile închişi în interiorul unui modul spaţial similar.

Robotul de pe Marte a transmis informaţiile necesare

Robotul de explorare Spirit a rămas împotmolit în nisipurile de pe Marte, într-o zonă denumita Troia, iar oamenii de ştiinta de la NASA au anuntat, la începutul anului, că nu mai există nici o şansa de a-l elibera.

simeon stalpnicul png

Micul vehicul de explorare Spirit a ajuns pe Marte în 2004 şi, de atunci, a realizat peste 100.000 de fotografii şi a cules informaţii preţioase despre Planeta Roşie.

Cu ajutorul robotul cu şase roţi şi al fratelui său geamăn, Opportunity, care încă se mai plimbă de partea opusă a planetei, s-a demonstrat că Marte a fost cândva o planeta caldă, presărată cu bazine de apă sărată, care ar fi putut oferi condiţii propice vieţii.

Experimentul a început joi

Experimentul Marte-500 a început joi, cu puţin înainte de ora 10.00 GMT, la Institutul pentru probleme medico-biologice (IBMP) din Moscova, odată cu închiderea uşii modulului în care voluntarii vor trăi izolaţi de restul lumii timp de un an şi jumătate.

IMBP şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), coorganizatoare a acestui experiment, doresc să studieze efectele izolării, lipsei luminii naturale, ale lipsei aerului proaspăt şi ale contactelor umane asupra astronauţilor care vor vizita într-o bună zi “Planeta Roşie”

simeon stalpnicul png

Întregul experiment costă peste 15 milioane de dolari şi are ca scop testarea limitelor de supravieţuire umană în spaţiu. Conform Jason Kring de la Universitatea Astronautică Embry-Riddle, "principalul obstacol în testarea vieţii pe Marte nu îl constituie tehnologia sau rezistenţa trupului uman, ci rezistenţa psihicului".

Diego Urbina şi Alexandr Suvorov se îmbracă în costum de cosmonaut atunci când pleacă în misiuni

simeon stalpnicul png

Citeşte şi:

Există sau a existat viaţă pe Marte. Iată dovada!

Colaborare James Cameron-NASA pentru filmarea 3D a planetei Marte

Jupiter a salvat Pământul! A fost lovită în locul nostru de un asteroid - VIDEO

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net