100.000 de persoane evacuate în Japonia din calea unui tsunami de 25 cm - VIDEO

Ultima actualizare:

UPDATE 8.30 Rusia ridică alerta de tsunami pentru Kamceatka şi Sahalin

Rusia a ridicat, duminică dimineaţă, alerta de tsunami pe care a emis-o pentru peninsula Kamceatka şi Insulele Sahalin în urma cutremurului puternic din Chile, a anunţat agenţia RIA Novosti, citând Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Înălţimea valului a avut doar 25 de centimetri. Acesta nu a provocat niciun incident", a explicat un oficial din cadrul ministerului.

UPDATE 8.00: Japonia a fost lovită de un prim val de 30 de centimetri

Un prim tsunami de 30 de centimetri a atins astăzi, la ora locală 13.47 (06.47 ora României) punctul de nord-est al Japoniei, pe insula Hokkaido, urmat, zece minute mai târziu, de un al doilea val cu aceeaşi înălţime, a anunţat Agenţia de meteorologie japoneză, citată de AFP.

"În funcţie de zonă, este posibil ca valuri mai înalte decât acestea să urmeze" fără a fi înregistrate de instrumentele de măsurare, a avertizat agenţia.

UPDATE: Locuitorii din Insulele Kuril, în estul îndepărtat din Rusia, sunt evacuaţi din cauza alertei de tsunami, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei locale, citat de RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt a spus că sunt aşteptate valuri cu înălţimea de până la doi metri. "Insula Kuril din nord nu este sub ameninţare", a mai spus acesta.

Peninsula Kamciatka şi insula Sahalin au fost de asemenea evacuate.

UPDATE: Alerta de tsunami mai este valabilă doar pentru Japonia şi Rusia, potrivit ultimului raport al Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific. Japonia ar putea fi lovită de un tsunami cu valuri de 3 metri

UPDATE: Tsunami a început în Hawaii, potrivit experţilor citaţi de reporterii de la televiziunea americană CBS, însă valurile sunt mici, cu înălţime de un metru. În transmisiunea live se poate vedea o schimbare a valurilor, în timp ce ambarcaţiunile din porturi sunt în siguranţă în larg în acest moment.

"Acest lucru ar putea continua până la 8 - 10 ore şi ar putea deveni din ce în ce mai puternic", potrivit CBS.

Primul val a lovit Big Island din Hawaii, potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific.

Sirenele de avertizare continuă să sune în Hawaii. Garda de Coastă a închis porturile comerciale din Hawaii. Ambarcaţiunile aflate în larg sunt mai în siguranţă deoarece sunt valurile mai mici decât la ţărm. Guvernatorul Hawaii, Linda Lingle a anunţat că a declarat stare de urgenţă în avans.

Evacuarea zonei a început la ora locală 06.00 (18.00 ora României), în urma alertei de tsunami emise pentru întreaga regiune a Pacificului, după seismul cu magnitudinea de 8,8 produs în largul coastelor chiliene.

Plajele au fost închise şi oamenii sunt direcţionaţi către părţile centrale şi mai ridicate ale insulelor, potrivit unei declaraţii a Diviziei de Apărare Civilă.

Aceasta este prima dată când Hawaii pune în aplicare o evacuare voluntară din cauza unui tsunami din 1994. Serviciile de urgenţă au pus la dispoziţia locuitorilor autobuze publice pentru a-şi părăsi casele.

Citeşte şi:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net