A zburat 25.000 km, ca să-şi găsească iubirea în România

Ultima actualizare:

    Arlie a fost dotată  cu transmiţător  satelitar în 2013Foto: Societatea Ornitologică Română
Arlie a fost dotată cu transmiţător satelitar în 2013Foto: Societatea Ornitologică Română

Şi păsările se iubesc! Arlie, acvila vedetă, s-a întors în ţară la cuibul ei din Berivoi, Făgăraş, la sfârşitul lunii martie şi deja şi-a găsit un partener. Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au fost martorii unui ritual spectaculos de împerechere, iar protagonista a fost chiar simpatica pasăre.

Natură sălbatică, penaj extravagant, mişcări incredibile şi sunete parcă nepământene. Acesta este tabloul surprins de doi biologi de la SOR în pădurea din Berivoi, în urmă cu câteva zile. Sebastian Bugariu şi Dorin Damoc, ultimul dintre ei fiind chiar cel care a eliberat-o pe Arlie imediat după ce i s-a montat transmiţătorul satelitar, în 2013, au avut şansa de a vedea o etapă din viaţa intimă a acvilelor ţipătoare mici.

Pasărea a primit hrană  de la mascul, apoi a început  ritualul de împerechere
Pasărea a primit hrană de la mascul, apoi a început ritualul de împerechere

„Eram pe teren pentru o acţiune de monitorizare în teritoriul acvilei, nu departe de cuib, şi am aşteptat puţin până să o vedem. Dorin a observat-o după puţin timp, pe o creangă a unui conifer de la liziera unde preferă să stea, când pasărea a şi început să vocalizeze. Era semnalul pentru partenerul ei”, ne-a povestit Sebastian. Înainte de împerechere între cele două păsări a avut loc un ritual de curtare. În timp ce Arlie stătea pe creangă şi ”cânta”, partenerul ei vâna şi îi aducea hrană.

“Arlie deja primise şi mâncase o şopârlă. Acest ritual are şi un alt rol, e şi o repetiţie a ceea ce va urma: femela va petrece mult timp la cuib să clocească ouăle, incubaţia durează peste o lună, iar masculul este cel care va vâna frecvent pentru amândoi. Puii devin zburători după 50-55 de zile, dar rămân dependenţi de părinţi câteva săptămâni. Din păcate, doar unul dintre cei doi pui va supravieţui, pentru că la acvile apare fenomenul de cainism. Adică puiul mai puternic îl atacă de obicei pe cel mai slab şi-l împinge afară din cuib”, ne-a mai spus biologul.

Pasărea s-a întors  în luna martie,  după o călătorie  de 196 de zile, în care  a parcurs 24.876 km
Pasărea s-a întors în luna martie, după o călătorie de 196 de zile, în care a parcurs 24.876 km

Acvila a migrat din ţară, anul trecut, în 18 septembrie şi a iernat în vestul Africii. Pasărea s-a întors la cuibul ei la sfârşitul lunii martie, după o călătorie de 196 de zile, în care a parcurs 24.876 km.Puteţi sprijini activitatea SOR - primul ONG de mediu din România, prin donaţii în contul RO92RNCB 0092026616360001, BCR Sucursala Sector 5, Bucureşti sau prin donatii pe această pagină http://sor.ro/ro/mid/Implica-te/Doneaza.html

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net