Tot ce trebuie să ştim despre alegerile prezidenţiale

Ultima actualizare:
Buletin de vot 2014
Buletin de vot 2014

În 2 noiembrie, mergem la vot să alegem preşedintele ţării pentru următorii 5 ani. Dacă este cazul, se va organiza al doilea tur de scrutin în 16 noiembrie. Click! vă prezintă toate informaţiile necesare în legătură cu alegerile prezidenţiale astfel încât să fiţi cât se poate de pregătiţi.

Sunt 14 candidaţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Unul dintre ei va fi preşedintele României în următorii 5 ani. Potrivit Constituţiei, alegerile ar fi câştigate în primul tur dacă un candidat ar obţine 50% plus 1 din voturile alegătorilor înscrişi în listele electorale. Sunt 18.321.512 români cu drept de vot, iar pentru câştigarea din primul tur de scrutin ar trebui ca un candidat să obţină 9.156.850 de voturi pentru a fi declarat învingător. Dacă nu, primii doi candidaţi din primul tur vor intra în turul al doilea. Atenţie!, în 16 noiembrie va fi declarat câştigător cel care va obţine cele mai multe voturi din numărul alegătorilor care vin la urne, nu care sunt pe listele electorale.Cine poate vota şi undePot vota toţi cetăţenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani, până la 2 noiembrie inclusiv, cu condiţia ca drepturile electorale să nu le fie luate prin decizie judecătorească.Votul poate fi exercitat la secţia de votare la care alegătorul este arondat. Dacă persoana respectivă nu se află în localitate, îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce semnează o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat în alt loc şi că nici nu o va mai face.Spre deosebire de 2009, în acest an nu se vor organiza centre special de votare, în gări, campusuri universitare sau unităţi militare.

Ce acte sunt necesareCei care se prezintă la vot trebuie să aibă asupra sa un act de identitate -carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate. Pentru secţiile din străinătate pot fi prezentate şi paşaportul simplu, paşaportul electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie.

Cum se voteazăDupă prezentarea actului de identitate, este verificată prezenţa respectivului alegător pe listele electorale permanente. Alegătorul semnează în respectiva listă şi apoi primeşte buletinul şi ştampila de vot. Este important să verifice dacă buletinul de vot are ştampila de control, în caz contrar votul fiind nul.În cabina de vot, ştampila se aplică în patrulaterul ce conţine numele candidatului preferat. Dacă ştampila e aplicată în afara acestuia sau pe mai multe patrulatere, votul se anulează. După ce bu­letinul de vot e introdus în urmă, alegătorul trebuie să restituie ştampila biroului electoral, iar în schimbul acesteia îşi primeşte actul de identitate, pe care a fost aplicată ştampila VOTAT sau un timbru autocolant.În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun în scris la secţia de votare cel târziu în preziua votării, împreună cu actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana e netransportabilă.

Alegerile în cifre


    Buletin de vot 2014
Buletin de vot 2014
  • Campania electorală a început vineri, 3 octombrie, la ora 00.00 şi se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 07.00.
  • Alegerile prezidenţiale din România sunt programate în data de 2 noiembrie, iar, dacă va fi cazul, turul al doilea de scrutin va avea loc în data de 16 noiembrie 2014.
  • Vor fi 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate. Anul acesta nu vor fi secţii de votare special organizate în gări, autogări, campusuri universitare.
  • Urmează să fie pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea ”Votat”, pentru cei 18.321.512 români cu drept de vot.
  • Vor fi cheltuite peste 192 de milioane de lei pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
  • La alegerile prezidenţiale din acest an s-au înscris 14 candidati, dintre care trei sunt independenţi. Ceilalţi 11 sunt sprijiniţi de trei alianţe şi opt partide.
  • Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi pe parcursul campaniei electorale, iar în ziua votului vor fi angrenaţi peste 50.000 de angajaţi ai MAI.
  • Ultimele alegeri prezidenţiale au avut loc la 6 decembrie 2009. Conform Constituţiei României, preşedintele este ales pe un termen de 5 ani.
image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net