Sfânta Măria Mare 2015: Tradiţii pentru spor şi sănătate

Ultima actualizare:

Sărbătoarea Sfântei Măria Mare este cel mai marele praznic închinat Maicii Domnului. În jurul acestui măreţ eveniment religios s-au adunat, de-a lungul timpului, o mulţime de tradiţii care atrag sporul şi sănătatea în gospodăriile credincioşilor. Vă prezentăm tradiţiile păstrate din moşi-strămoşi în ţara noastră.

Sfânta Mărie Mare 2015: Icoana Maicii Domnului se împodobeşte cu flori

În tradiţia populară , Maica Domnului este ocrotitoarea familiei,  şi a naşterii pruncilor sănătoşi.  În ziua marelui praznic, icoana  Maicii Domnului, considerată ocrotitoarea familiei, care le ajută pe mame să aibe prunci norocoşi  este împodobită cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie. 

De asemenea, în familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste .

Sfânta Mărie Mare 2015: În această zi se culege năvalnicul

În ziua de Sfântă Mărie Mare se păstrază tradiţia  de a culege  din păduri, din locuri ascunse, năvalnicul, o plantă cunoscută doar de femeile vârstnice. Planta este dăruită fetelor pentru a atrage peţitorii şi pentru ca ele să aibă noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

Sfântă Măria Mare 2015: Se împart ofrande pentru rudele plecate în eternitate

În dimineaţa praznicului, femeile duc la biserică fructe: struguri, prune şi faguri de miere pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele sunt sfinţite şi se dau de pomană  săracilor în memoria rudelor plecate în eternitate.

În Muntenia, se împart vase pline cu aceste  şi căni umplute cu apă îndulcită cu miere.

Sfânta Măria Mare 2015: Încep semănăturile de toamnă

Întervalul dintre cele două praznice dedicate Sfintei Măria -15 august (Sfântă Măria Mare) şi Sfântă Măria Mică (8 septembrie) Sfintei Mării, 15 august şi 8 septembrie, este  cel mai potrivit pentru semănăturile de toamnă.

Sfântă Măria Mare 2015: Va fi toamnă lungă dacă înfloresc trandafirii

Din vremuri îndepărtate, potrivit tradiţiei populare, se ştie cu exactitate dacă va urma o toamnă lungă dacă, în ziua praznicului,  înfloresc trandafirii.  

Sfântă Măria Mare 2015: Se încheie văratul oilor

În această zi ciobanii coboară cu oile de la stână şi astfel, se încheie perioada  numită „văratul oilor” la munte.

În calendarul popular, praznicul Sfintei Măria Mare marchează trecere de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie, când este praznicul Sfântului Gheorghe.

Sfânta Măria Mare 2015: Descântece pentru sporul recoltei

La sate, în satele din Muntenie femeile care ştiu să descânte vor să „lege”ciocul păsărilor pentru a le împiedica să distrugă recolta.

Sfânta Măria Mare 2015: Se tocmesc pândarii în vii

În Sudul ţării se mai păstrează tradiţia să se tocmească pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recoltă.  

Sfânta Mărie Mare 2015: Se deschide tradiţionalul sezon al nunţilor

Potrivit tradiţiei, în ziua de l6 august se deschise sezonul nunţilor, care se încheie  în data de 14 noiembrie, când se lasă sec pentru Postul Crăciunului. În acest interval, se  fac nuncţi, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă, dar nu sunt uitatate nici rudele plecate în eternitate, pentru că se fac praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

Sfânta Mărie Mare 2015: Rugăciune pentru împlinirea unei dorinţe

În această zi, creştinii se roagă  intens pentru împlinirea unei dorinţe, ştiut fiind că Iisus, Fiul Maicii Domnului,  împlineşte mai ales în această zi, orice dorinţă celui care se roagă cu credinţă.   

Sfânta Mărie Mare 2015: Maica Domnului  protejează femeile însărcinate

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului”. În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.  

Prin tradiţie, datina este respectată cu sfinţenie în Moldova, unde  s-a constatat că în această zonă geografică se nasc mulţi copii.

Sfântă Mărie Mare 2015: Maica Domnului aduce sporul şi armonia în casele noastre

În credinţa populară, Maica Domnului protejează întrega familie şi menţine armonia şi sporul casei.

Sfântă Măria Mare 2015: Se fac Pelerinaje la lăcaşuri cu hramul sărbătorii

Acum se organizează pelerinaje la mânăstirile care poartă hramul Sfintei Maria.

La Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului-Nicula din comuna Frizeşu Gherlii, judeţul Cluj, există icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului cu Pruncul. La data de 15 august, în fiecare an, aici se desfăşoară cel mai important eveniment religios pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania.

Sfântă Măria Mare 2015: Rugăciuni În Bucureşti

Pentru credincioşii care doresc să participe la slujbe, în lăcaşuri care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, prezentăm adresele:

  • Biserica Flămânda, Săraca-strada Olimpului nr. 17, sector 4
  • Biserica Icoanei-Sfânta Troiţă, str. Icoanei nr 12, sectorul 2;
  • Biserica Kretzulescu-Adormirea Precistei, Calea Victoriei nr. 45-47, sectorul 1
  • Biserica Olari, strada Olari nr.2, sectorul 2
  • Biserica Scaune, str. Scaune nr. 2, sectorul 3
  • Biserica  Sfântul Nicolae-Dichiu,  strada Icoanei nr. 72
  • Biserica Sfântul  Silvestru, str. Silvestru nr. 36, sectorul 2
  • Biserica Slobozia, Str.Leon Vodă nr.3 sectorul 4
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net