De ce se ia lumină de Paşte! Ce semnifică pentru credincioşi

Ultima actualizare:

    De ce se ia lumina de Paşte: Ce semnificaţie are aceasta pentru credincioşiFoto: Click!
De ce se ia lumina de Paşte: Ce semnificaţie are aceasta pentru credincioşiFoto: Click!

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Dar câţi ştiu cu adevărat de ce se ia lumină de Paşte? Acest eveniment miraculos se petrece în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

Sfânta Lumină este una dintre marile minuni ale Creştinismului, care se arată de Paştele Ortodox la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare. Dar Iată ce semnifică pentru credincioşi şi de ce se ia lumină de Paşte.

În noaptea de sâmbătă spre duminică este Învierea (11-12 aprilie). La miezul nopţii, creştinii cântă împreună cu preoţii „Hristos a Înviat!”. Slujba de Înviere se încheie dimineaţa, dar cei mai mulţi dintre creştini pleacă după ce au luat Lumina Sfântă. De ce se ia lumină de Paşte şi de ce e bine să fie dusă acasă: de la slujbă, creştinii trebuie să plece cu lumânarea aprinsă şi să meargă aşa cu ea până acasă, unde, după ce fac semnul Crucii, o sting în pragul de sus al uşii de la intrarea în casă. De ce se ia lumină de Paşte? Deoarece gestul simbolizează lumina care ne luminează pe noi şi spaţiul în care trăim. Lumânarea de la Înviere se ţine în casă şi se aprinde la nevoie, când creştinul se roagă pentru ceva special, pentru diferite trebuinţe.

De ce se ia lumină de Paşte: De unde provine tradiţia

Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, la Ierusalim, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Se ştie că Sfânta Lumină se aprinde doar la ortodocşi, ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică. De ce se ia lumină de Paşte? Este cea mai puternică dovadă care mărturiseşte că Ortodoxia este credinţa cea adevărată.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.

Evenimentul este considerat de către adepţii creştinismului ca fiind cel mai vechi miracol atestat anual, de aceea credincioşii trebuie să ştie de ce se ia lumină de Paşte. Deşi a fost descrisă în mai multe scrieri începând cu secolul 4 e.n., minunea a început să fie documentată sistematic începând cu 1106, când a fost menţionată în scrierile călugărului rus Daniel.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net