Cum să faci opţiuni bune pentru admiterea la liceu

Ultima actualizare:
Aurelian Andreicuţ
Aurelian Andreicuţ

Vineri, părinţii şi elevi pot să completeze opţiunile în fişele de înscriere pentru repartizarea computerizată la liceu. Diriginţii au obigaţia să îi sfătuiască pe copii astfel încât alegerile să fie cât mai realiste. Click! vă spune la ce să fiţi atenţi în cea mai importantă alegere pentru următorii patru ani de studiu.

Mare atenţie, când completaţi fişele de opţiuni pentru admiterea la liceu! Aţi studiat broşura primită la sfârşitul anului şcolar? Dacă nu, ar trebui s-o citiţi şi, în acest fel, elevul nu va ajunge din cauza unei greşeli la un liceu pe care nu şi-l doreşte. Aveţi acolo câteva sfaturi excelente de la profesori, dar trebuie să vă consultaţi şi cu dirigintele, înainte de a începe să completaţi lista de opţiuni.

Uite ce paşi aveţi de făcut!

  • Cântăriţi obiectiv şansele de admitere. Nu alegeţi licee despre care nu v-aţi informat sau unde mediile de admitere sunt mai mari sau mai mici decât ale copilului. 
  • Consultaţi-vă cu copilul asupra profilului care i-ar plăcea. Dacă doreşte un profil economic, primele din lista de opţiuni ar putea fi astfel de licee care au clase de profil. Convingeţi-l să aleagă un liceu care să îi placă lui şi să nu ţină cont că acolo nu are prieteni. Îşi va face curând alţii după ce îşi va cunoaşte noii colegi.
  • Dacă nu are o opţiune anume, alegeţi licee unde mediile de admitere din anii trecuţi sunt asemănătoare cu alte copilului dumneavoastră şi unde se poate ajunge cât mai uşor cu mijloacele de transport în comun. Dacă aveţi fetiţă, ţineţi cont că iarna se întunecă de la ora 16.30, transportul în comun circulă anevoios şi este destul de riscant să înveţe la un liceu îndepărtat de casă.
  • Completaţi codurile liceelor pe fişele de admitere. O cifră greşită l-ar putea duce pe copil în cealaltă parte a oraşului, la un liceu despre care nu ştie prea multe.
  • Scrieţi cât mai multe opţiuni pe fişa de înscriere. Chiar şi pentru mediile mari sunt necesare peste 50 de opţiuni.

«Atenţie când se trec codurile!»


    Aurelian Andreicuţ
Aurelian Andreicuţ

 ”Sunt patru criterii de luat în consideraţie: mediile, ce doreşte copilul, sfatul diriginţilor şi codurile liceelor. Opţiunea trebuie să fie în funcţie de medie. Cu o medie de 9,80 sau 9,50 sunt şanse ca elevul să ajungă unde îşi doreşte. Sunt recomandate în jur de 50 de opţiuni. Problemele apar când mediile sunt sub 9,00. În acest caz, trebuie să verifice media de intrare din anul trecut la liceul dorit şi să completeze cât mai multe opţiuni. Între 7,50 şi 8,00, le recomand să scrie chiar şi 100 de opţiuni. Atenţie când se trec codurile! Este suficient ca o singură cifră să fie greşită şi copilul se trezeşte la vreo şcoală profesională sau în cealaltă parte a oraşului. Dacă doresc un liceu anume, le recomand să treacă toate codurile liceului, ca prime opţiuni”, vă sfătuieşte Aurelian Andreicuţ, directorul Şcolii generale nr. 31, din Capitală.

Calendarul primei etape

  • 3 iulie. Mediile vor fi afişate în fiecare şcoală, în ordine descrescătoare. Începe completarea la secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere.
  • 3 - 7 iulie. Completarea opţiunilor de către absolvenţi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi.
  • 6 iulie. Pentru admiterea la liceele vocaţionale s-au organizat probe încă din timpul anului şcolar. Lista finală a mediilor se va valida la 2 iulie, iar cei respinşi îşi vor ridica, din 6 iulie, fişele de înscriere pentru a putea participa la repartizarea computerizată, în alte licee.
  • 6 iulie. Se vor elibera fişele de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alt judeţ. În Capitală, centrul special pentru înscrierea acestor candidaţi va fi  la Şcoala gimnazială ”Sfinţii Voievozi”.
  • 6 - 8 iulie. Repartizarea candidaţilor pe locuri speciale pentru romi. 
  • 14 iulie. Repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data de 14 septembrie. Va fi prima etapă de admitere în liceu pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar.
  • 15 iulie. Afişarea în şcoli a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în liceele din judeţ sau Bucureşti. Afişarea în licee a candidaţilor admişi. Afişarea rezultatelor admiterii pe paginile de Internet ale Ministerului Educaţiei şi inspectoratelor şcolare.
  • 16 iulie - 24 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Nu plecaţi în vacanţă până nu depuneţi dosarele, altfel locurile devin vacante pentru a doua etapă de repartizare.

Rezultate admitere liceu 2015

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net