Pericol din cer! Un asteroid cât un stadion vine spre Pământ

Ultima actualizare:

    "Bestia" va fi cel mai aproape de Terra la 8.56, ora  României
"Bestia" va fi cel mai aproape de Terra la 8.56, ora României

Un pietroi uriaş se apropie de Pământ, iar specialiştii sunt îngrijoraţi pentru că asteroidul a fost descoperit abia cu două luni înainte să se apropie de Terra. A fost denumit „Beast” (Bestia).

Numele oficial este Asteroidul 2014 HQ124 şi a fost observat prima dată abia pe 23 aprilie, de telescopul Wide-Field Infrared Survey Explorer, informează NASA.

Este foarte mare şi va trece foarte aproape de Pământ, în acest weekend. Roca spaţială are mărimea unui stadion, se va apropia de planeta noastră duminică, 8 iunie, dar nu va exista nici un pericol de impact, ne asigură specialiştii de la NASA.

Imaginile vor fi transmise de la Observatorul astronomic Slooh din Chile. A2014 HQ124 are un diametru de 352 de metri şi a fost poreclit „Beast” (Bestia).

Se va apropia cel mai mult de Pământ duminică dimineaţă, la ora 05:56 GMT (8.56, ora României), când se va afla la 3 distanţe lunare de noi, o distanţă lunară fiind echivalentul distanţei de la Pământ la Lună, adică 384.400 de kilometri. În acel moment, el va călători cu o viteză de 17 ori mai mare ca viteza unui glonţ.

În cazul unui impact, efectele ar fi devastatoare. Ar elibera o cantitate de energie echivalentă cu cea a unei bombe cu hidrogen, adică energia ar fi măsurată în megatone, nu în kilotone, cum se întâmplă în cazul bombelor atomice.

Specialiştii NASA estimează că A2014 HQ124 este de 10 ori mai mare, posibil de 20 de ori, decât asteroidul căzut anul trecut în Celeabinsk, Siberia, Rusia.

950 de răniţi anul trecut în Siberia

Meteoritul de la Celiabinsk a lovit Pământul în dimineaţa zilei de vineri 15 februarie 2013, în regiunea Celeabinsk din Rusia.

Un meteorit a căzut în Siberia şi a făcut 950 de răniţi şi multe pagube
Un meteorit a căzut în Siberia şi a făcut 950 de răniţi şi multe pagube

A avut un diametru de circa 15 metri şi o greutate aproximată de 7.000-10.000 de tone. Impactul a avut loc la ora locală 9.23, în ziua de vineri 15 februarie 2013, în apropierea oraşului Celeabinsk, şi a produs pagube importante în această localitate şi în alte şase oraşe vecine: Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk şi Etkul.

Cel puţin 950 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de şoc.

Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 18-20 km/s meteoritul a început să se dezintegreze datorită supraîncălzirii şi topirii, şi să se rupă în bucăţi incandescente, care s-au prăbuşit cu o viteză de 35.000 km/oră (de zece ori mai repede decât un glonte de puşcă).

La sol, în oraşul Celeabinsk s-a întrerupt comunicarea cu telefoanele celulare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net