Google îşi schimbă "faţa" pentru fiziologul și biochimistul ungar Albert Szent-Gyorgyi

Ultima actualizare:
Albert Szent-Györgyi (Wikipedia)
Albert Szent-Györgyi (Wikipedia)

Cel mai mare motor de căutare, Google, salută 118 de ani de la naşterea fiziologului și biochimistul Albert Von Szent-Gyorgyi (n. 16 septembrie 1893-d. 22 octombrie 1986).

Născut în Budapesta, Ungaria, faimosul fiziolog și biochimist Szent-Györgyi și-a început studiile la Budapesta, unde a obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1917. Şi-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden și Groningen și, în cele din urmă, a obținut doctoratul în chimie la Cambridge, potrivit agentia.org.

Finanțat de către statul maghiar, a fondat Institutul de Biochimie din cadrul Universității din Szeged. Studiile sale constante au condus la faptul că a fost primul cercetător care a izolat vitamina C. A descoperit că un bogat conţinut de vitamina C se regăseşte în ardei. În urma acestei decoperiti, în 1937 lui Szent-Györgyi i s-a acordat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină.


    Albert Szent-Györgyi (Wikipedia)
Albert Szent-Györgyi (Wikipedia)

După cel de-al doilea război mondial, s-a mutat definitiv în Statele Unite și s-a stabilit în Woods Hole, lângă Boston, unde a primit un post de cercetător la Institutul Național de Sănătate. Szent-Györgyi a fondat Institutul pentru Cercetare a Muşchilor din cadrul Laboratorului Biologic Marin din Woods Hole, unde și-a reluat studiile din perioada în care lucra la Szeged, în Ungaria.

Între anii 1962 și 1971, a fost profesor la Universitatea din Darthmouth. A păstrat mereu legătura cu țara sa natală și a vizitat Ungaria în mod regulat începând cu anii 1960. Şi-a dedicat ultimele decenii din viață cercetărilor în domeniul cancerului. A decedat la vârsta de 93 de ani, în Woods Hole.

"Cercetarea inseamna patru lucruri : creiere cu care gandim, ochi cu care vedem, aparate cu care masuram si...bani" (Albert Szent-Gyorgyi)

"Descoperirea inseamna sa vezi ce toata lumea a vazut si sa gandesti ce nimeni nu a gandit" (Albert Szent-Gyorgyi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net