Mărturiile româncei care era cu căpitanul vasului eşuat: «Schettino este unul dintre cei mai buni căpitani»

Ultima actualizare:

    Domnica Cemortan.
Domnica Cemortan.

Domnica Cemortan, românca originară din Republica Moldova care era în momentul naufragiului împreună cu căpitanul Francesco Schettino, a povestit într-un interviu oferit pentru „Adevărul" Moldova cu lux de amănunte ce a făcut în acea noapte.

Tânăra spune că era „semipasager - semilucrător" pe vasul Costa Concordia, care a eşuat în Marea Mediterana, iar căpitanul a făcut totul pentru a salva cei 4.000 de pasageri.

Balerină cu studii la Chișinău, București și Paris, Domnica Cemortan era angajată ca international hostess în compania Costa Crociere și traducea informaţii pentru pasagerii ruși.

"Pe la 21.30, când am auzit prima alarmă, eram la cină cu colegii, ca să zic așa. Eram în croazieră, dar când am ajuns la bord practic eram ca un lucrător. Mi-am lăsat bagajul în cabină când am ajuns. Nici nu l-am desfăcut. Am mers să-mi văd colegii, să le duc mici cadouri",a povestit Domnica pentru "Adevărul" Moldova.

"După alarma codificată, am înțeles că intră apă în vas. Fiecare lucrător a început să-și ia pozițiile. Eu am urcat pe punte, la etajul 8. Toți colegii noștri au făcut anunțuri în diferite limbi că a fost o problemă cu electricitatea. Era foarte întuneric pe vas. Apoi au coborât să ajute pasagerii. Eu, deaorece cunosc 4-5 limbi, am rămas pe punte în cazul în care căpitanul are nevoie să mai facă un anunț. Mai erau vreo 20 de ofițeri, directorii de croazieră și căpitanul.

După ce a fost clar că vasul s-a înclinat pe o parte căpitanul mi-a ordonat să cobor să mă salvez și am coborât de la etajul 8 până la 3 pe întuneric. Dacă nu știam vasul, nu m-aș fi salvat", a mai spus ea.

"Am citit undeva că membrii echipajului și căpitanul au fost incompetenți, ceea ce este inadmisibil. Dacă era căpitanul incompetent, cum ar fi reușit să salveze 4.000 de vieți?

Francesco Schettino este unul dintre cei mai buni căpitani din companie. Dovada este că după ce vasul s-a răsturnat el încă a reușit să-l aducă spre mal, ca nouă să ne fie mai ușor să evacuăm oamenii. Ofițerii înțeleg că el a făcut un lucru foarte bun, și-a făcut treaba foarte bine. Acuzația că el a părăsit vasul printre primii tot e falsă, pentru că eu am părăsit puntea la 23.50 și el era acolo", a explicat românca.

Citeşte toate mărturisirile Domnicăi Cemortan pe adevarul.ro.

Pe aceeaşi temă:

Ea este românca din Moldova care se distra cu căpitanul Costa Concordia în momentul naufragiului - FOTO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Mihai viteazul si doamna velica
aeroport pixabay jpg
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net