Veveriţele sprinţare îl ard rău la buzunare! Primarul din Bistriţa, cu Garda de Mediu pe cap

Ultima actualizare:

    "Veveriţele nu trebuie ţinute în captivitate", explică specialiştii
"Veveriţele nu trebuie ţinute în captivitate", explică specialiştii

Proverbul „Bună ziua ţi-am dat, belea mi-am luat” are deplină acoperire în cazul lui Ovidiu Creţu, primarul din Bistriţa. În luna mai, municipalitatea a cumpărat şase veveriţe şi le-a amenajat o volieră în parc. Garda de Mediu îl ameninţă acum pe edil cu o amendă de 50.000 de lei, de trei ori mai mult decât investiţia în simpaticele rozătoare!

Nici prin gând nu-i trecea primarului din Bistriţa că iniţiativa sa se va întoarce ca un bumerang asupra lui! Ca să le facă o bucurie copiilor şi, deopotrivă, părinţilor aflaţi la plimbare în parcul oraşului, edilul Ovidiu Creţu a cumpărat şase veveriţe, care au costat 2.700 de lei, şi o volieră care să le adăpostească, la preţul de 14.000 de lei, adică o investiţie totală de 16.700 de lei. După patru luni, Garda de Mediu ameninţă municipalitatea cu o amendă de 50.000 de lei, întrucât nu asigură suficient spațiu veverițelor ținute captive în volieră.

Aşa arată voliera care adăposteşte veveriţele din parc
Aşa arată voliera care adăposteşte veveriţele din parc

Căsuţa veveriţelor are patru metri pătraţi, este confecţionată din plasă și conține mai multe căsuțe din lemn, precum și un trunchi de copac cu găuri. De asemenea, voliera e prevăzută cu un loc de joacă pentru animăluţe. Primăria speră ca simpaticele rozătoare să se înmulțească în parcul municipal.

Teritoriul optim, un hectar

Ciprian Samoilă, doctor în biologie, a atras însă atenția asupra faptului că suprafața alocată veverițelor este prea mică și că municipalitatea încalcă legea înghesuind animalele. „Veverițele nu trebuie ținute în captivitate. Scopul de a popula parcul cu veverițe în captivitate este greșit. Teritoriul optim de care ar avea nevoie o veveriță este de minimum un hectar”, adaugă biologul, care a sesizat Garda de Mediu. Instituţia a efectuat un control, în urma căruia a constatat că nu s-a respectat suprafața necesară veveriţelor.

„E nevoie de 50 de metri pătrați pentru două veverițe, la care se adaugă, pentru fiecare veveriță în plus, câte doi metri pătrați. Pentru şase veveriţe trebuie alocată o suprafaţă de 60 de metri pătrați. Dacă lucrurile nu se schimbă până la 30 septembrie, vom aplica sancţiuni de 50.000 de lei”, anunţă Gabriel Petraș, șeful Gărzii de Mediu.

Animăluţele din parc, magnet pentru copii
Animăluţele din parc, magnet pentru copii

Primarul Ovidiu Crețu spune că va găsi o soluție. „Casa veveriţelor e parcul municipal și poate facem cumva și deschidem voliera. O să avem o suprafață nu de 50 de metri pătrați, ci de trei hectare și jumătate”, promite edilul.  

Click! spune

Veveriţa roşcată (Sciurus vulgaris), care trăieşte în România, măsoară în jur de 20 - 25 de centimetri. Blana are nuanţe de la cărămiziu la negru-roşcat, burta este albă,  iar coada - mai lungă decât corpul. Se hrăneşte în special cu seminţe şi conuri de pin sau de brad.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net