Uite până unde se va întinde un seism mare din Vrancea

Ultima actualizare:

    «Anul acesta, am putea  avea un cutremur peste 6»Gh. Mărmureanu
«Anul acesta, am putea avea un cutremur peste 6»Gh. Mărmureanu

Ne este foarte teamă de un cutremur major, iar specialiştii spun că înainte de cel catastrofal este posibil unul de magnitudine peste 6, pe scara Richter. Click! vă prezintă harta zonelor care ar putea fi afectate în cazul unui cutremur mare.

Aproape în fiecare zi se mişcă pământul la noi în ţară sau la vecini. Bucureştenii s-au speriat zdravăm, miercuri, când a fost cutremur chiar la marginea oraşului şi s-a simţit până în Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, spunea la începutul săptămânii că, din punct de vedere statistic, anul acesta s -ar putea produce în Vrancea un cutremur cu magnitudine mai mare de 6, iar cel catastrofal, peste 7 pe scara Richter, abia după anul 2040.

simeon stalpnicul png

Seismologii au întocmit hărţi care indică zonele ce vor fi afectate de un cutremur major. „Atunci când magnitudinea este peste 7 şi este de foarte mare adâncime, ca în 1940, afectează Moldova, Basarabia şi către Ucraina. În cazul avem un cutremur de tip '77, adică de adâncime de 90 de km, afectează Muntenia, Bulgaria", a declarat Gheorghe Mărmureanu.

După cum se poate observa pe hartă, punctul cel mai „roşu", cel mai vulnerabil, este Vrancea, iar unda seismică va ajunge puternic în sud, inclusiv în Capitală, se va întinde spre Oltenia şi Dobrogea.

Asiguratorii estimează că 50.000 de case s-ar prăbuşi după un seism precum cel din 1977, iar aproape un milion de imobile ar avea de suferit. Zonele colorate în verde, din Transilvania şi nordul ţării vor fi puţin sau deloc afectate.

Desigur că şi toţi vecinii noştri din sud şi est vor fi zgâltâiţi: acum 35 de ani, unda seismică a ajuns până la egipteni şi la moscoviţi.

Cutremure majore în Vrancea

1802 - 7,9 pe Richter 1812 - 6,5 pe Richter 1829 - 7,3 pe Richter 1838 - 7,5 pe Richter 1908 - 7,1 pe Richter 1940 - 7,4 pe Richter, circa 1.000 de morţi 1977 - 7,2 pe Richter, circa 35.000 de imobile afectate, 1.391 de morţi şi 11.300 de răniţi1986 - 7,1 pe Richter 1990 - 6,9 pe Richter 1990 - 6,4 pe Richter 2004 - 6 pe Richter 2009 - 5,02 pe Richter

Alte zone seismice, unde se produc exclusiv cutremure de suprafaţă, între 5 şi 35 km adâncime şi la distanţe mai mari de timp: BANAT, FĂGĂRAŞ -CÂMPULUNG, CRIŞANA, MARAMUREŞ, TRANSILVANIA, DOBROGEA DE NORD. De pildă, în zona Făgăraş - Câmpulung, seismele majore se produc o dată la 85 - 100 de ani, iar ultimul s-a produs în 1916, a avut magnitudinea 6,5 pe Richter, dar în zonă s-a modificat relieful, pentru că intensitatea a fost IX (din XII) pe Mercalli. Se mai produc cutremure mici în Oltenia şi Bucovina.

În Bucureşti s-au consolidat doar 15 imobile cu bulină roşie

În Bucureşti, riscul seismic este ridicat.

Potrivit seismologilor, cei care stau în zonele colorate cu roşu vor simţi cel mai puternic un cutremur de peste 7 pe scara Richter.

Ceva mai liniştiţi ar putea sta cei din zonele colorate în portocaliu şi galben.

Zona colorată în verde ar putea fi cea mai sigură.

Potrivit experţilor, cei mai afectaţi de un cutremur similar celui din 77 ar putea fi locuitorii sectorului 2 şi cei din localităţile Voluntari şi Pantelimon.

Descarcă de aici lista clădirilor cu risc seismic în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net