Uite cum să ai o factură la curent mai mică cu 40%!

Ultima actualizare:

    Experţii ENEL ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont ca să facem economie la electricitate
Experţii ENEL ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont ca să facem economie la electricitate

Factura la electricitate poate scădea şi cu până la 40% dacă sunt respectate anumite reguli de consum recomandate de experţii ENEL. Jurnaliştii economica.net ne spun care sunt acestea, ce aparatură electrocasnică să cumpărăm şi cum să o folosim inteligent.

Maşina de spălat vase

Nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare.

Frigiderul şi congelatorul 

Trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider este între 1 şi 4 grade Celsius, iar pentru congelator, ar trebui reglată la  -18 grade Celsius. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschideţi uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verificaţi să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

Cuptorul cu microunde şi plita electrică 

Trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate. Ele consumă, de fapt, mai multă energie electrică decât v-aţi imagina.

Electronicele şi încărcătorul telefonului 

Trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD, iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.

Maşina de spălat

Scoate din priză uscătorul de păr şi aparatele de îngrijire personală după folosire. Maşina de spălat trebuie setată pe programul de spălare economic şi rapid (30 de minute), la o temperatură de spălare de 30-40 °C. Porniţi maşina de spălat cu încărcătura completă de haine şi folosiţi uscătorul de rufe doar dacă este necesar. Când vremea este frumoasă, uscaţi rufele la aer curat.

Boilerul

Trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosiţi. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60°C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.

Încălzirea casei

70% din energia (gaze, curent, lemne etc) totală consumată în gospodării este folosită pentru încălzire şi 14% pentru încălzirea apei. Folosiţi sistemul de încălzire/răcire fără a-l seta pe treapta maximă. Scoateţi din priză aerul condiţionat şi sistemul de încălzire atunci când nu le folosiţi. Închideţi uşa încăperii unde aparatul încălzeşte/răceşte, schimbaţi periodic filtrele de aer. 

Programaţi aerul condiţionat să pornească la anumite ore doar atât cât este necesar pentru a răcori aerul din casă. Nu deschideţi fereastra cât timp aerul condiţionat este pornit - fiecare salt de temperatură duce la o risipă considerabilă de curent. Păstraţi temperatura interioară în intervalul 20-22°C. Noaptea, poate fi redusă la 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%. Dacă aveţi centrală termică, opriţi căldura cu o oră înainte de a pleca de-acasă. Închideţi caloriferele dacă nu este frig. Toate aceste sfaturi vor conduce la o economie de curent de până la 40%, deci la o diminuare proporţională a facturii.

Cea mai mare factură, în Transilvania şi Muntenia

În România, factura medie la curent este de circa 80 de lei, însă există diferenţe în  funcţie de regiune. Cea mai mare factură e în Transilvania şi în Muntenia, cea mai mică în Moldova. Preţul curentului pentru consumatorii casnici este reglementat. Acesta este de 1.156,5 lei/MWh, în creştere cu circa 1% faţă de începutul anului.

Procentual din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt:

  • maşina de spălat – 10%
  • aparatul de aer condiţionat – 25%
  • boiler – 15%
  • maşina de spălat vase – 7%
  • frigiderul – 14%

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net