Uite ce trebuie să faci în caz de atac terorist!

Ultima actualizare:
Te arunci imediat  la pământ dacă  atacul e însoţit  de explozii
Te arunci imediat la pământ dacă atacul e însoţit de explozii

Cei mai mulţi români cred că ţara lor nu va ajunge o ţintă a extremiştilor musulmani. Motivul? Noi i-am exasperat doar pe vestici, ceea ce-i face pe fundamentalişti să ne compătimească. Totuşi, dacă ai fi prins într-un atac terorist, ai ştii cum să scapi cu viaţă? Iată ce ar trebui să faci!

Teroare: „frică, groază, spaimă provocată intenţionat, prin ameninţări şi alte mijloace de intimidare. Frică extremă care paralizează conştiinţa” (conform DEX). Radicalii religioşi de rit musulman, care terorizează acum Europa, se bazează tocmai pe aceste atribute pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunile sinucigaşe. În astfel de acţiuni îndreptate împotriva vieţii şi valorilor occidentale, instinctul de conservare este primul care se activează la orice om. Eroii sunt apariţii sporadice. Toate ghidurile de supravieţuire din Vest te învaţă cum să rămâi în viaţă, nu cum să ripostezi, în urma unui atac. Cu asta se ocupă forţele speciale. Chiar dacă România nu e încă o ţară luată în vizor de fundamenntalişti, specialiştii SRI ne spun cum să reacţionăm dacă ajungem într-o astfel de situaţie.

Pasul 1. Nu intra în panică şi îndepărtează-te cât mai repede de locul periculos! Dacă atacul e însoţit de detonarea unor încărcături explozive, aruncă-te la pământ!

Găseşte adăpost cât mai repede şi protejează-te!
Găseşte adăpost cât mai repede şi protejează-te!

Pasul 2. Ascunde-te! Găseşte un loc sigur, în care să fii la adăpost de gloanţe, schije sau alte corpuri care ar putea să te rănească în cădere! Evită geamurile vitrate şi suprafeţele din lemn ori metal! Cel mai bun loc este după o clădire, în spatele unor ziduri.

Sună la 112 şi  explică-le poliţiştilor la ce ai fost  martor!
Sună la 112 şi explică-le poliţiştilor la ce ai fost martor!

Pasul 3. Sună la 112! Observă cu atenţie ce e în jurul tău şi sună la 112! Oferă forţelor de ordine informaţii preţioase despre ceea ce s-a întâmplat, precum şi date despre numărul atacatorilor, armamamentul pe care îl posedă ori despre posibilele victime şi ostatici! Nu face mişcări sau zgomote care pot atrage atenţia atacatorilor!

Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!
Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!

Pasul 4. Bandajează-te! Evaluează-ţi starea de sănătate şi, dacă eşti rănit, bandajează-te cu ajutorul hainelor de pe tine.

Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!
Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!

Pasul 5. Ajută-i pe alţii! Dacă ai posibilitatea, acordă primul ajutor răniţilor sau scoate-i din zona periculoasă! Opreşte alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului!


    Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!
Bandajează-ţi rana şi ajută-i pe alţii!
  • Adrian Trăznea (26 de ani), student: „Nu m-am gândit până acum la aşa ceva. Dacă atacatorii au arme de foc, degeaba fugi, oricum eşti în pericol. Dacă au doar cuţite, altfel stă treaba”
  • Gabriela Spătărelu (36 de ani), inginer: „Probabil m-aş arunca la pământ. Dacă aş avea copiii cu mine, atunci sigur aş face orice să-i protejez. Nu cred că aş suna la Poliţie, vor suna alţii”

simeon stalpnicul png

Florin Moraru (33 de ani), bucătar: „Dacă au doar cuţite, m-aş aventura să ripostez. Însă, mai întâi cred că voi fi înclinat să-mi protejez familia. Eu sunt pe locul doi. Nu contează dacă mai scap sau nu”

Andreea Gurămultă (36 de ani), informatician: „M-aş panica foarte tare, dar cred că panica îmi va ac­­tiva instinctul de con­servare. Dacă aş fi cu copiii, m-aş arunca asupra lor, să-i apăr cu corpul meu”

Cum reacționezi în caz de atac terorist cu bombă

Nu intra în panică! Încearcă să-ți păstrezi calmul și rămâi pe loc!

Evaluează situația în care te afli! Ai răni produse de schije? (sub șocul exploziei, este posibil să nu le simți imediat). Dacă ești rănit, oprește hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte!

În locul în care te afli, există elemente de construcție prăbușite parțial sau cu risc de prăbușire? Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri! Identifică spațiul cel mai bun prin care poți ieși în siguranță din zonă! Evită spațiile înguste de trecere către ieșire pentru a nu crea busculade și accidente!

În locul în care ești sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simți miros de gaze sau materiale inflamabile? Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri! Protejează-ți căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte!

Nu atinge instalații (fire, țevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia! Nu atinge obiecte care au fost distruse parțial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie!

Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!

Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forțelor de ordine!

Spune forțelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!

simeon stalpnicul png

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a confirmat faptul că printre cele şapte victime ale atacului de sâmbătă seara din Londra este şi tânăra ospătăriţă Christine Archibald.

  • Serviciul de ambulanţă metropolitan a informat ieri că toţi cei 48 de răniţi au fost transportaţi la 5 spitale londoneze, 22 fiind în continuare în stare critică.
  • Printre victimele atacului s-a aflat şi un bărbat de origine franceză, iar printre răniţi s-au mai aflat şapte francezi, un neozeelandez, patru australieni şi doi germani.
  • Opt poliţişti au participat la operaţiunea de „neutralizare” a celor trei terorişti. S-au tras 50 de gloanţe, iar unul dintre ele a lovit în cap un trecător, care se află acum în afara oricărui pericol.
  • Poliţia londoneză şi serviciile secrete le-au recomandat autorităţilor să ridice nivelul de alertă de la „sever” la nivel „critic” şi trupele de interveţie antitero să fie menţinute pe străzi.
  • 12 persoane au fost arestate duminică. Un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost eliberat după ce anchetatorii au descoperit că nu avea nici o legătură cu atacul.
  • Unul dintre cei trei terorişti a fost identificat sub denumirea de „Abz”. Avea 27 de ani şi încerca să facă prozeliţi pentru Statul Islamic în rândul copiilor din Dublin.
  • Spaniolul Ignacio Echeveria, de 39 de ani, a fost dat dispărut după atacul de sâmbătă seara. El s-a luptat cu un terorist, folosind skateboardul, pentru a salva viaţa unei femei.
  • Statul Islamic a revendicat atacul sângeros abia duminică seara, lăudând actul de eroism al celor trei soldaţi jihadişti.
  • Românul Florin Morariu, care i-a înfruntat pe terorişti, a fost declarat erou şi intervievat de postul de ştiri BBC. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le-a cerut autorităţilor române să decoreze pe acesta.
  • Conform anchetatorilor, cele mai multe victime au fost înjunghiate în repetate rânduri la nivelul feţei. Unele sunt de nerecunoscut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net