Sfânta Maria - 2015. Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    Sfânta Maria 2015. Românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului foto: ziuaveche.ro
Sfânta Maria 2015. Românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului foto: ziuaveche.ro

Sfânta Maria - 2015 este sărbătorită, în fiecare an, la 15 august. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot în această zi este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sfânta Maria 2015. Potrivit calendarului ortodox, pe 15 august, Maica Domnului a fost înştiinţată, printr-un înger, de faptul că va trece în nefiinţă. Ulterior, după ce aceasta a cerut iertare de la toată familia şi de la toţi apropiaţii, a murit. Se spune că, în momentul în care aceasta a murit, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat. Trupul Maicii Domnului ar fi stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în ceruri. Tot pe 15 august se încheie şi postul început pe 31 iulie.

Sfânta Maria 2015. Tradiţii şi obiceiuri pentru această sărbătoare

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria - 2015, se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujba, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului.

Sfânta Maria 2015. Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Sfânta Maria 2015. Ziua Marinei, sărbătorită în Constanţa

De Sfânta Maria - 2015, în Constanţa sunt organizate mai multe evenimente pentru a celebra şi Ziua Marinei, iar anul acesta se împlinesc şi 155 de ani de la crearea Marinei Militare. Astfel, Muzeul Marinei Române organizează Ziua Porţilor Deschise, cu prilejul Zilei Marinei Române şi, în intervalul orar 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30), accesul publicului vizitator se va face gratuit. Potrivit Forţelor Navale, pot fi vizitate atât expoziţia permanentă a muzeului cât şi patru expoziţii temporare: Expoziţia-Concurs de modelism „Cupa Tomis”, organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină, „Scurtă istorie a paraşutismului militar” organizată de Fundaţia „General Grigore Baştan”; „Vânturile, valurile...” organizată de „Atelierul Val Donici” din cadrul Ligii Navale Filiala Constanţa şi „Cercetaşii României” organizată de Cercetaşii Marini.

Vineri, 14 august, orele 10.10-11.00, la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza din Constanţa vor avea loc ceremoniile militară şi religioasă, oficiată pentru cinstirea memoriei eroilor marinari şi a celor care îşi dorm somnul de veci în adâncul apelor, iar sâmbătă vor avea loc evenimentele cunoscute şi tipice Zilei Marinei, precum ceremonialul militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul Naval FNR 2015, parada navală, jocurile marinăreşti şi retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa. 

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net