Şir nesfârşit de seisme lângă Galaţi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu mai dorm noaptea, stau cu frica în sân tot timpul. Numai ieri au fost 6 cutremure, din care două mari, în localitatea Izvoarele, din judeţul Galaţi. De două săptămâni, pământul de sub casele lor se mişcă, se ridică, apoi coboară cu un vuiet înspăimântător.

Sunt 1.500 de suflete în acest sat. Specialiştii au luat cu asalt localitatea încă de sâmbăta trecută, şi-au instalat aparatele sofisticate, măsoară magnitudinile seismelor, dar nu spun nimic despre cauza lor. Sătenii nu mai au apă de băut, unii au fost evacuaţi din casele lor, pentru că stau să cadă peste ei şi au fost mutaţi în şcoala din localitate, dar şi aici pereţii au început să pârâie.

„Să ne spună cineva ce se întâmplă! Este cazul să plecăm sau ce să facem?", se întreabă oamenii speriaţi. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a trimis în zonă specialişti care înregistrează toate mişcările pământului. Cu această ocazie, au înregistrat şi sunetele scoase în adânc atunci când se aranjează faliile seismice. Sunt ca într-un film de groază! Vuiete, fâşâieli, trosneli, bubuituri.

simeon stalpnicul png

Din 23 septembrie, aparatele au înregistrat circa 60 de cutremure, din care 22 cu magnitudinea între 2 şi 4 pe scara Richter. În loc să se oprească, aşa cum se aşteptau seismologii, ieri au fost şase cutremure, începând de la ora 7.37 dimineaţa, plus încă două în timpul nopţii. Două din acestea au fost de magnitudine 3,6 şi 3,8 pe Richter şi i-au speriat de moarte pe localnici. "Sunt mai multe falii seismice în zonă. Unele se intersectează între ele, la adâncime mică, între 5 şi 7 km. Această secvenţă, care a început în 23 septembrie, este puţin mai neobişnuită", ne-a explicat ing. Constantin Ionescu, directorul INFP.

O clarvăzătoare anunţă marele cutremur

Zecile de cutremure care au avut loc în Galaţi, în ultimele zile, anunţă o catastrofă? Clarvăzătoarea Doina Ionel a prezis faptul că marele cutremur se apropie şi că până la sfârşitul iernii, în România, va fi un seism de peste 7 grade pe scara Richter.

simeon stalpnicul png

"Săptămâna trecută, joi, am primit informaţii. Cutremurul va fi mare, va avea în jur de 7, 8 şi se va întâmpla în perioada următoare, fie până la sfârşitul anului, fie până în primăvară. Oricum, va fi iarna, între orele 3 şi 5 dimineaţa. Am văzut clar.E foarte aproape, îl simt cu corpul. Punctele critice vor fi Vrancea, Galaţi, Buzău şi Bucureşti. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova şi va ajunge până în Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri întregi din centrul Capitalei vor cădea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca să sperii lumea, ci ca să o previn. Vestul ţării va fi protejat", ne-a mărturisit, în exclusivitate Doina Ionel. Clarvăzătoarea a mai prezis cutremurul devastator din 19 mai 2012 din nord-estul Italiei, seisemele din Noua Zeelendă, divorţul Andreei Marin de Ştefan Bănică jr., marile proteste de stradă din Piaţa Universităţii. (Andreea Dancu)

«Statistic, e posibil»

În mod surprinzător, în Vrancea, este linişte: din 26 septembrie, nici o mişcare. Urmează un seism mare? „Statistic, este posibil. În Vrancea, se produce un cutremur mai mare de 5 pe Richter, la doi-cinci ani. În 27 octombrie 2004, a fost unul de magnitudine 6 pe Richter, iar ultimul mai mare a fost în 25 aprilie 2009 şi a avut 5,3 pe Richter. Oricând poate apărea un seism, dar nimeni nu poate face o predicţie corectă", ne-a mai explicat Constantin Ionescu.

simeon stalpnicul png

«Nu înainte de 2040»

La rândul său, fostul director INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat de mai multe ori că „Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter, înainte de anul 2040".

EXCLUSIV O clarvăzătoare anunţă marele cutremur

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net