Plăteşti o facultate şi faci două

Ultima actualizare:

    Admitere la facultate 2015. După bacalaureat, absolvenţii vor avea emoţii la înscreirile la facultateFoto: Click!
Admitere la facultate 2015. După bacalaureat, absolvenţii vor avea emoţii la înscreirile la facultateFoto: Click!

Lipsa studenţilor le dă mari bătăi de cap celor de la universităţi. Sunt foarte multe locuri, dar puţini înscrişi. Aşa se face că anul acesta au venit cu oferte fel de fel. Cei de la Hyperion au anunţat că tinerii care plătesc la ei o facultate o fac pe a doua gratis.

Din 2011, de când examenul de Bacalaureat este supravegheat cu camere video, rata promovabilităţii a scăzut de la an la an. Anul acesta din cei 161.682 de absolvenţi înscrişi, la Bac s-au prezentat 151.106 şi doar 59,25% l-au şi promovat. Nu sunt mulţi, dar rezultatul marchează cea mai mare rată de promovare a examenului de Bacalaureat din ultimii patru ani. Picaţii mai au o şansă la toamnă. Până atunci, reprezentanţii celor 93 de universităţi acreditate în România dintre care 37 particulare, sunt disperaţi. În lipsa absolvenţilor cu diplomă, le rămân locuri libere cu duiumul, astfel că profesorii nu mai au din ce să fie plătiţi. Ca să nu ajungă să pună lacătul pe instituţii, particularii vin cu oferte tentante. Spre exemplu, cei care se înscriu la Universitatea Hyperion plătesc o facultate, iar pe a doua o fac gratis. În plus, taxele de studii se pot achita în patru rate, iar studenţii beneficiază de 10% reducere pentru înscrierea a doi membri ai familiei şi de 5% dacă plătesc toţi banii odată. La Universitatea Dimitrie Cantemir te înscri acum şi plăteşti 25% din taxa de şcolarizare până la jumătatea lunii august. „Primii patru studenţi de la învăţământul de zi, clasaţi după rezultatele obţinute la învăţătură, beneficiază în timpul anilor de studii de reducerea cu 15% a taxei de şcolarizare”, scrie pe site-ul universităţii. La Spiru Haret tinerii sunt traşi cu bani. Cei care se înscriu la facultate sau la master şi participă la diferite programe de calificare primesc între 4.500 şi 150 de lei, în funcţie de specializare şi de durata programului de formare. Nici facultăţile de stat nu o duc mai bine, astfel că unele au renunţat la admitere şi fac înscrieri doar pe baza notei obţinute la Bac. Înscrierile la facultate au început de două săptămâni, iar la câteva de la stat s-a şi dat admiterea.

E bătaie pentru locuri la Medicină şi ASE

Sunt universităţi unde tinerii stau cu orele la coadă ca să-şi depună dosarul de înscriere, iar mulţi dintre ei sunt respinşi. La ASE este zilnic coadă. Candidaţii sunt selectaţi prin concurs, pe baza mediei de la Bac, pentru facultăţile cu predare în limba română. La a Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, din Bucureşti, au fost afişate rezultatele la examenul de admitere. A fost o concurenţă acerbă: 4,5 pe un loc la Medicină. La Academia de Poliţie au fost scoase la concurs 603 locuri şi s-au înscris 3.000 de candidaţi.

La Academia de Studii Economice tinerii au stat la coadă ca să se înscrie
La Academia de Studii Economice tinerii au stat la coadă ca să se înscrie
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net