Noi reguli pentru înmormântări! 10.000 de lei amendă dacă nu duci mortul la groapă în 36 de ore

Ultima actualizare:

    Mortul trebuie înmormântat repede ca să se respecte regulile sanitare
Mortul trebuie înmormântat repede ca să se respecte regulile sanitare

Nici moartea nu mai e ce-a fost! Ritualul trebuie să fie unul strict, la litera legii. Pentru orice abatere riști să primești amenzi de până la 10.000 de lei. Iată care sunt noile reguli.

Din 23 noiembrie 2016, avem o lege pentru morți, care se va aplica însă abia începând cu această lună.

Mai exact, o Hotărâre de Guvern, care nu mai lasă nimic la voia întâmplării. Stabilește exact cum se transportă defunctul, cum este îmbălsămat, înhumat, incinerat, dar și deshumat.

În plus, firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să ”înfrumusețeze” mortul.

Fac cursuri ca să înfrumusețeze mortul

”Pentru asta merg la cursuri o lună. Este vorba despre demnitatea omului trecut în neființă. Se rehidratează  tegumentele ca să se redea corpului un aspect natural, iar îmbălsămarea nu se mai face de către ”măcelari”, ci de către ”chirurgi”, se face o mică incizie și se folosește aparatură modernă. Îmbălsămarea este obligatorie”, ne-a explicat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare din România.

Totodată, mortul trebuie dus la groapă în decurs de 36 de ore de când s-a stabilit decesul. O regulă care va fi cu greu pusă în practică de românul de rând, obșinuit din tata-n fiu să-și plângă mortul trei zile. Dar nesupunerea atrage după sine amenzi usturătoare: între 500 și 10.000 de lei.

Cei de la DSP fac controale

”Medicii de la Direcția de Sănătate Publică se ocupă de controale, împreună cu polițiștii. Toate familiile sunt obligate să încheie contract cu o firmă de pompe funebre, iar noi, pe baza certificatului de deces, stabilim ziua și data morții. Și în funcție de asta și când are loc înmormântarea. Sincer să fiu, n-am auzit până acum ca cineva să înhumeze decedatul în 36 de ore. Cred că o persoană de la Ministerul Sănătății a pus cifra greșit. Pentru că este, practic, imposibil. Termenul ar putea expira în toiul nopții”, continuă Cocoș.

Și asta nu este tot. Legea stabilește clar că fotografiatul și filmatul celui trecut în neființă este strict interzis, fără acordul familiei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net