«Noi preparăm cea mai bună pizdulice!»

Ultima actualizare:

    O porţie de pizdulice  de porc sau de vită,  respectiv 180 de grame  de carne şi un sos, costă  20 de lei la restaurantul  din localitatea Cristian  (FOTOGRAFII: RAMONA GĂINĂ)
O porţie de pizdulice de porc sau de vită, respectiv 180 de grame de carne şi un sos, costă 20 de lei la restaurantul din localitatea Cristian (FOTOGRAFII: RAMONA GĂINĂ)

Cum aţi reacţiona dacă, odată aşezat la masă într-un restaurant renumit pentru preparatele şi servirea sa, v-aţi auzi partenerul comandând, printre hohote de râs, o porţie de pizdulice? Cu siguranţă aţi fi uşor stânjenit şi e foarte probabil să vă gândiţi că însoţitorul dumneavoastră a făcut o glumă bună.

Nu este însă deloc aşa. La intrare în localitatea Cristian, judeţul Sibiu, un restaurant cu preparate tradiţionale a inclus în meniu atât pizdulicea de porc, cât şi pe cea de vită. Clienţii fac comanda printre glume şi zâmbete, însă preparatul este considerat o delicatesă culinară.

Denumirea este cea populară, dată de faptul că bucata de carne din care se face preparatul provine din muşchiul inghinal al porcului sau a vitei. Carnea este foarte fragedă, are straturi de grăsime foarte fine şi o savoare deosebită. Pentru că se găseşte în cantităţi extrem de mici - câteva sute de grame la un animal sacrificat - nu sunt foarte multe locaţiile care o au în meniu.

"Această carne o găseşti foarte greu, şi în cantităţi mici. Măcelarul nu-mi poate aduce mai mult de 2-3 kilograme la 2 zile", spune Marius Muntean, unul din cei mai cunoscuţi bucătari din Sibiu.

"De fiecare dată când comand la restaurant am un sentiment de stânjeneală", spune Mădălina Stanciu, o consumatoare a preparatului. Atenţie, însă, la cei care ţin la siluetă. Extrem de savuroasă, este însă şi bogată în calorii. "Este o carne grasă, calorică, nu este recomandată deloc pentru cei care ţin dietă. Cum este ceafa de porc, aşa este şi pizdulicea", adaugă bucătarul sibian.

Click! spune

Pizdulicea se prepară cel mai bine la grătar. "E o carne foarte fragedă. Se face pe grătar, apoi în tigaie şi se serveşte împreună cu diferite sosuri - sos de usturoi, sos barbeque, sos cu tarhon. De asemenea, ţinând cont că este carne de porc, merge foarte bine cu un sos preparat din ciuperci de pădure", explică bucătarul Marius Muntean (foto dreapta).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net