Naufragiatul în Pacific, autorizat să părăsească Insulele Marshall şi să revină în El Salvador

Ultima actualizare:

    2 februarie 2014: Abia se ţinea pe  picioare când  a fost salvat (Fotografii: afp)
2 februarie 2014: Abia se ţinea pe picioare când a fost salvat (Fotografii: afp)

Naufragiatul în Pacific, Jose Salvador Alvarenga, a fost autorizat de către medici să părăsească, luni seara, Insulele Marshall, transmite Mediafax. Aşadar, el se va întoarce în ţara sa natală, El Salvador, a anunţat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.

Pescarul, care a spus că a plutit în derivă timp de 13 luni, la bordul unei ambarcaţiuni de pescuit de mici dimensiuni, după care a fost găsit pe Insulele Marshall în urmă cu aproximativ 12 zile, urmează să se îmbarce la bordul unui avion către Hawaii (Statele Unite), de unde va călători către El Salvador şi familia sa, care îl considera mort de mult timp.

Autorităţile au împiedicat presa să îl contacteze, bărbatul fiind epuizat de aventura sa. Imediat după ce a fost găsit de către locuitori pe atolul izolat Ebon, el a oferit o serie de interviuri reprezentanţilor presei străine, fascinată de "epopeea" sa, care provoacă, totuşi, unele îndoieli în cadrul comunităţii ştiinţifice.

Medicii, care i-au interzis iniţial pescarului în vârstă de 37 de ani să ia avionul, din cauza unei dezhidratări acute, i-au dat undă verde să plece, a anunţat o sursă apropiată dosarului.

De când a fost transferat în capitala Insulelor Marshall, Majuro, Jose Salvador Alvarenga a fost spitalizat în mai multe rânduri, din cauza dezhidratării, dar şi unor probleme legate de regimul alimentar din ultimele luni.

Bărbatul a spus că a plutit în derivă aproximativ 12.500 de kilometri, în urma unei pene a motorului micii ambarcaţiuni, şi că a supravieţuit hrănindu-se cu carne crudă de peşte şi bându-şi urina sau sânge de ţestoasă. Însoţitorul său a decedat.

Într-o formă fizică relativ bună atunci când a fost găsit, pescarul are de câteva zile articulaţiile umflate şi prezintă dureri violente la nivelul spatelui şi o stare de letargie.

Franklyn House, un medic american pensionar care activează în cadrul unui ONG pe Insulele Marshall, a stat de vorbă în mai multe rânduri cu pescarul, în ultimele zile, şi apreciază că acesta suferă de sindromul de stras posttraumatic, din cauza schimbării comportamentului.

José Salvador Alvarenga trăia ilegal în Mexic înainte de această aventură.

Povestea pescarului a provocat comentarii ale unor specialişti care se îndoiesc de o supravieţuire într-un mediu extrem şi care consideră improbabil - dar nu imposibil - să scapi teafăr dintr-un asemenea periplu pe mare, fără apă potabilă şi medicamente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net