MAI: În zece ore, s-au înregistrat 91 de sesizări privind incidente la vot

Ultima actualizare:

    O parte dintre sesizările privind neregulile de la votare au fost făcute la 112
O parte dintre sesizările privind neregulile de la votare au fost făcute la 112

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, duminică seară, că, în zece ore de la deschiderea urnelor, au fost făcute 91 de sesizări privind incidente la alegerile prezidenţiale, transmite Mediafax. Cele mai multe vizează sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

„Cele mai multe dintre sesizări privesc sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Menționez că această faptă reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Toate semnalările au fost verificate, iar 40 dintre acestea nu s-au confirmat”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

La nivel naţional au fost constatate 21 de contravenţii, pentru care s-au dat amenzi în valoare de 7.000 de lei, iar în alte 21 de situaţii sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea unor posibile infracţiuni, în cele mai multe cazuri fiind vorba de corupere a alegătorilor sau împiedicarea dreptului de a vota, a precizat Dajbog.

Cele mai multe evenimente, respectiv peste 60%, au fost sesizate în mediul rural. De asemenea, aproape 60% dintre sesizări au fost primite prin numărul de urgenţă 112, 9%, de la partidele politice, iar alte şapte procente au fost sesizări din oficiu ale angajaţilor MAI.

Referitor la sesizările care au în vedere posibile fapte de turism electoral, Dajbog a spus că se fac verificări pentru a se stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. Ea a precizat că au fost organizate 433 de filtre rutiere, fiind verificate 1.759 de autovehicule, dintre care 97 autocare, 409 autobuze, 698 microbuze și 555 de maşini de tip 8+1.

Monica Dajbog a dat şi câteva exemple de incidente sesizate în ziua alegerilor. Astfel, un bărbat din Sibiu care a vrut să voteze la o secţie din judeţul Vâlcea a reclamat faptul că nu i s-a permis să îşi exprime opţiunea de vot. În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul a refuzat să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a votat şi nu va mai vota în acest tur de scrutin.

În judeţul Vrancea, poliţiştii de la Postul de Poliție Tifești au fost sesizați, prin numărul 112, de faptul că un cetățean a fost împiedicat să-și exercite dreptul la vot de către președintele unei secții de votare. În urma verificărilor, a rezultat faptul că bărbatul a încercat să voteze la o altă secție de votare decât cea la care era arondat, din aceeași localitate.

În judeţul Argeş, la Piteşti, s-a întocmit un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot pe numele unui bărbat care a încercat să introducă în urnă două buletine de vot. Bărbatul a fost observat de membrii secției de votare chiar înainte să introducă în urnă cel de-al doilea buletin de vot.

În judeţul Dâmbovița, polițiștii fac cercetări în urma primirii unei sesizări privind oferirea de bunuri alegătorilor, pentru a-i determina să voteze un anumit candidat.

Totodată, au fost înregistrate mai multe sesizări referitoare la continuarea propagandei electorale.

Monica Dajbog a mai spus că, până în prezent, au votat 851 dintre cele 890 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie, care au anunţat că vor să voteze la alegerile de duminică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net