Legea dării în plată a scăzut preţurile apartamentelor

Ultima actualizare:

Pe fondul intrării în vigoare a legii privind darea în plată, preţurile apartamentelor vechi şi noi din marile oraşe au scăzut în luna iunie. Specialiştii site-ului imobiliare.ro au făcut o analiză a pieţii şi ne spun cum au variat acestea.

Odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, marile oraşe s-au delimitat de restul ţării şi au ieftinit apartamentele, scrie ziarul Adevărul. Astfel, în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca Constanţa, Iaşi şi Timişoara preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 0,1-1%, în timp ce apartamentele noi s-au ieftinit cu 1,4-7,6%. Constanţa şi Timişoara sunt singurele oraşe care ies din tipar datorită creşterilor de 6,2% şi 0,7% a preţurilor puse de vânzători locuinţelor noi. 

Chiriile vor fi mai mari

Consultantul imobiliar Radu Zilişteanu a declarat pentru Adevărul că a scăzut numărul persoanelor care îndeplinesc condiţii pentru a obţine credite. „Este posibilă o migraţie a forţei financiare de pe piaţa tranzacţiilor imobiliare pe piaţa chiriilor. Oamenii care nu-şi permit să cumpere o locuinţă trebuie să-şi rezolve problema locativă, fapt care va duce la o creştere pe piaţa chiriilor”, a mai spus el. În Bucureşti, preţul mediu pentru un metru pătrat dintr-un apartament vechi sau nou a scăzut cu 2,8%, în iunie, până la 1.094 de euro. În Braşov, metrul pătrat s-a ieftinit cu 1,6%, până la 900 de euro, iar în Cluj-Napoca scăderea a fost de doar 0,7%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat. Constanţa este singurul mare oraş în care metrul pătrat (atât pentru locuinţe noi, cât şi pentru locuinţe vechi) s-a scumpit. Creşterea a fost de 1,2%, până la 967 de euro. În Timişoara şi Iaşi preţurile s-au redus, per ansamblu, cu 0,2%, respectiv 4%, până la 991 de euro, respectiv 848 de euro pe metru pătrat. 

Preţul locuinţelor vechi a scăzut cu până la 1%

În ceea ce priveşte locuinţele vechi din cele mai mari oraşe, şi acestea au suferit ieftiniri. În Bucureşti, preţul a scăzut, în medie, cu 0,7%, până la 1.068 de euro, în Braşov locuinţele vechi s-au depreciat cu 1%, iar în Cluj-Napoca cu 0,4%, până la 903 euro, respectiv 1.245 de euro pe metru pătrat. În Constanţa, apartamentele vechi s-au ieftinit uşor, asemenea celor din Iaşi, cu 0,1%, până la 959 de euro, respectiv 860 de euro pe metru pătrat. În Timişoara scăderea de preţ a fost de 0,4%, până la 987 de euro pe metru pătrat. 

Apartamentele noi din Iaşi, mai ieftine cu 7,6%

În cazul apartamentelor noi, preţul mediu din Bucureşti s-a ieftinit, în iunie, cu 4,2%, până la 1.110 de euro pe metru pătrat. În Braşov scăderea a fost de 4,1%, până la 888 de euro pe metru pătrat, iar în Cluj-Napoca scăderea a fost de 1,4%, până la 1.135 de euro pe metru pătrat. În Constanţa, preţul mediu al unei locuinţe noi a crescut considerabil, cu 6,2%, până la 999 de euro pe metru pătrat. Şi în Iaşi apartamentele noi s-au depreciat cu 7,6%, până la 833 de euro metrul pătrat. În Timişoara, locuinţele noi s-au scumpit cu 0,7%, până la 1.013 euro pe metru pătrat. 

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net