5 semne de întrebare în scandalul «jafului de la bancă»

Ultima actualizare:

    Anchetatorii, care se confruntă pentru prima dată cu un astfel de caz, au declarat ieri că au doi suspecţi.
Anchetatorii, care se confruntă pentru prima dată cu un astfel de caz, au declarat ieri că au doi suspecţi.

Jafurile din căsuţele de valori de la o bancă din Piteşti iau amploare. După ce opt persoane care îşi ţineau averea în aceste cutii au rămas fără nimic, alte trei s-au trezit, ieri, cu casetele goale. Paguba totală s-ar ridica acum la 1,5 milioane euro. E vorba despre un furt real sau despre o înşelătorie în masă?

Creşte numărul clienţilor care reclamă furturi din cutiile de valori din seiful BCR din Piteşti. Ieri, alte trei persoane au reclamat că le lipsesc banii, după cele opt care au tot venit rând pe rând, începând de vinerea trecută. Cu toţii au mers la Poliţie pentru a depune plângeri. Ei spun că din casetele lor de valori, închiriate la bancă, ar fi fost furaţi, în total, peste 1,5 milioane de euro. Anchetatorii, care se confruntă pentru prima dată cu un astfel de caz, au declarat ieri că au doi suspecţi. Ambii sunt foşti clienţi ai băncii unde închiriaseră, timp de mai multe luni, căsuţe de valori. Unul dintre ei este rezident în Spania şi ar avea acte false. Ei au fost identificaţi după ce au fost suprinşi de camerele de supraveghere.

Reprezentanţii BCR spun că unitatea colaborează cu Poliţia şi a pus la dispoziţia anchetatorilor toate probele materiale şi înregistrările electronice "pentru stabilirea adevărului".

Cazul de la Piteşti naşte mai multe întrebări:

Care este numărul real al păgubiţilor?

În prezent 11 persoane au făcut reclamaţii, iar paguba se ridică la 1,5 milioane euro. Dar suma ar putea să fie şi mai mare, deoarece, până acum, 36 de persoane nu au venit încă să-şi verifice cutiile de valori din cele 105 deţinute de fililala bancară.

Ar putea minţi victimele?

Surse din BCR ne-au declarat că, potrivit procedurii de acces la casetele de valori, un client n-ar putea să aibă acces la alte casete din tezaur în afară de cea pe care o deţine. Iată care este procedura: când se închiriază o casetă, proprietarul primeşte o cheie, iar banca păstrează o a doua cheie.

Când proprietarul vrea să ia ceva din caseta lui, se prezintă la bancă, unde este legitimat. Responsabilul cu tezaurul de casete aduce cheia băncii pe care o bagă primul în yala casetei. Proprietarul are propria cheie pe care o acţionează ulterior. El nu rămâne singur nici un moment în tezaurul de casete. După ce scoate caseta de valori din interior, el va fi îndrumat într-o încăpere alăturată unde va fi lăsat singur să ia sau să introducă valori noi în casetă.

Anchetatorii încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în tezaurul băncii

simeon stalpnicul png

Păgubiţii speră să se facă lumină cât mai repede în acest caz complicat

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

De ce ar inventa proprietarii de casete că au fost furaţi?

Întrebarea e logică în condiţiile în care în contractele semnate cu banca se specifică expres că responsabilitatea conţinutului fiecărei casete aparţine proprietarului şi în caz de dispariţie a valorilor, banca nu-i despăgubeşte.

Cum ar putea un client vechi să aibă acces la alte casete de valori?

Conform reprezen­tanţilor băncii o casetă se deschide cu două chei: una a băncii şi una a clientului. Deci chiar dacă un client vechi ar fi făcut copie după cheie tot nu ar mai avea acces la vechea casetă, fără aportul angajatului băncii.

Ce au surprins camerele video de supraveghere?

Conform informaţiilor bancare, există camere video în tezaurul de valori. Banca poate vedea cine intră în tezaur, ce casetă se deschide şi cât stă clientul în camera secretă, singura neacoperită de camerele de supraveghere.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net