Imagini inedite cu Mitzura Arghezi la 34 de ani

Ultima actualizare:

    Mitzura Arghezi în filmul "Doi Vecini"foto: captură
Mitzura Arghezi în filmul "Doi Vecini"foto: captură

Mitzura Arghezi, care a murit marţi (27 octombrie) la vârsta de 90 de ani, s-a făcut remarcată ca balerină şi actriţă. Ea a jucat în 100 de piese de teatru şi 18 filme, printre care „Titanic Vals” (1964) şi „Calea Victoriei sau cheia visurilor” (1965).

Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a debutat în cinematografie în 1958, la 34 de ani, în scurt-metrajul „Doi vecini”. Realizată după schiţa lui Tudor Arghezi cu acelaşi nume, pelicula a fost regizată de Geo Saizescu, care a spus că a fost „singura operă cinematografică a maestrului Arghezi”. În film, Mitzura Arghezi joacă rolul bucătăresei Mariţa, iar din distrubuţie fac parte şi Grigore Vasiliu-Birlic şi Ion Lucian. 

Mitzura Arghezi: „Lui Tudor Muşatescu i-a plăcut cum am interpretat rolul din «Titanic Vals»”

Un alt rol memorbail al Mitzurei Arghezi a fost cel din „Titanic Vals” (1964). Regizat de Paul Călinescu, după comedia lui Tudor Muşatescu, este un film de referinţă în cinematografia română. Mitzura Arghezi joacă rolul Genei. Într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național, fiica lui Arghezi şi-a amintit cu plăcere despre acea perioadă, mai ales că iniţial a jucat în piesă, iar Mitzura a primit reacţii pozitive din partea spectatorilor. 

Mitzura Arghezi în filmul "Titanic Vals"
Mitzura Arghezi în filmul "Titanic Vals"

„Mai întâi am jucat piesa în teatru pusă în scenă de Sică Alexandrescu. Piesa s-a jucat cu mare succes, ţin minte cu satisfacţie că lumea plângea în sală la momentele mai dramatice. Când ai publicul de partea ta simţi o mare satisfacţie. Lui Tudor Muşatescu i-a plăcut cum am interpretat rolul. Tot ce a scris el a fost plin de haz. Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a făcut un scenariu de film. Îl cunoştea pe tata şi i-a spus: «Domnule Arghezi, aş vrea ca tot Mitzura să joace în film!»", a spus Mitzuta Arghezi, pentru jurnalul.ro.

Regizorul Paul Călinescu a fost impresionat de interpretarea Mitzurei Arghezi şi i-a spus chiar că ea şi Grigore Vasiliu-Birlic au fost preferaţii lui. 

„Paul Călinescu era un om deosebit şi auzisem că a lucrat mult în străinătate. M-a văzut, dar ar fi vrut să fie în rol Dana Comnea. Până la urmă m-a văzut şi la final, după ce a montat chiar el filmul, mi-a spus că dintre toţi i-a plăcut cel mai mult de Birlic şi de mine. I s-a părut lui că am fost cei care au lucrat în limbaj cinematografic”, a mai povestit Mitzura Arghezi.

Mitzura Arghezi a murit marţi

Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani
Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani

Mitzura Arghezi a murit marţi (27 octombrie), la vârsta de 90 de ani. Născută la 10 decembrie 1924, fiica lui Tudor Arghezi a fost balerină şi actriţă. Ea a jucat în peste 100 de piese de teatru şi 18 filme, pentru care „Titanic Vals” (1964) şi „Secretul lui Bachus” (1984).

Mitzura Arghezi s-a făcut remarcată şi în politică. Ea a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, între 1996 şi 2000 şi 2000 şi 2004, pe listele partidului PRM. În perioada 2005-2010, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net