Hrănită 19 ani doar cu lapte şi apă, Adina are acum 16 kg

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Caz sfâşietor într-o familie din satul sucevean Moldoviţa. Adina, care în curând va împlini 19 ani, are doar 16 kilograme. Toată viaţa a băut doar lapte de capră şi apă cu zahăr. Cu asta a hrănit-o mama, bolnavă psihic. Fata a gustat pentru prima dată mâncare abia în urmă cu câteva zile. Acum, ar mânca numai piure cu carne.

Imaginile cu tânăra rămasă la stadiul de copil i-au şocat pe medicii de la Spitalul „Sfânta Maria" din Iaşi, unde Adina este internată. La cei aproape 19 ani, ea cântăreşte doar 16 kg şi măsoară 118 cm, exact cât un copil de 5-6 ani. Fata provine dintr-o familie săracă cu 6 copii şi are o soră geamănă.

Una dintre ele s-a dezvoltat normal, în timp ce Adina a trăit o viaţă de coşmar. Drama adolescentei a fost cauzată şi de faptul că mama suferă de un handicap mintal sever, iar medicii cred că cele două au dezvoltat o relaţie de ataşament dăunătoare, în cadrul căreia mama a continuat s-o trateze ca un nou-născut. Chinul Adinei s-a sfârşit în urmă cu aproximativ două săptămâni, când rudele au reuşit s-o interneze pe mama fetei la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc

simeon stalpnicul png

Nimeni nu poate da un răspuns coerent despre ce s-a întâmplat în toţi aceşti 19 ani şi de ce mama care suferă de schizofrenie nu a ajuns mai rapid într-un centru medical de specialitate. Revoltător este că tot satul, inclusiv primarul, asistentul social şi medicul de familie au ştiut de fetiţa care a fost chinuită ani de zile de mamă, dar nimeni nu a ridicat un deget pentru a o salva. Medicul de familie şi asistentul social din Moldoviţa recunosc că ştiau despre acest caz, dar fiecare aruncă vina de la unul la altul.

"A fost hrănită numai cu lapte. Altceva nu-i plăcea şi nu mânca. Eu m-am gândit la un moment dat că se prăpădeşte şi mă bucur că acum îi este bine" Vasile Macoveiciuc, (67 de ani), tatăl fetei

simeon stalpnicul png

„Nu era treaba mea să anunţ autorităţile. Tot ce a ţinut de mine am făcut, i-am dat pentru fixarea fierului, am consultat-o, dar ar fi o greşeală ca mama să fie despărţită de fiică, pentru că între ele este o legătură simbiotică", a spus Sorina Rusu, medicul de familie al Adinei.

Şi asistenta socială din cadrul Primăriei Moldoviţa, Cristinica Haucă, se disculpă. „Eu nu am nici o vină. Am încercat şi în 2007 s-o duc pe fată la spitalul din Câmpulung, dar s-a opus", a zis Haucă. Medicii spun că, din punct de vedere nutriţional, Adina se poate recupera.

„Probabil va fi nevoie s-o mai ţinem internată câteva săptămâni. Partea complicată este cea psihică, unde nu ştim dacă se mai poate face ceva. Credem că este necesar ca ulterior să fie internată în centru de recuperare psihiatrică de specialitate", a declarat medicul Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria".

O prună şi o bucată de carne, «minunile» descoperite la 19 ani

Pentru Adina, orice mâncare este acum o noutate. La spitalul din Iaşi a aflat pentru prima dată ce sunt fructele, care este gustul unui cartof sau al cărnii. Chiar dacă în curtea casei de la Moldoviţa cresc mai mulţi pomi fructiferi, fata a mâncat abia acum o prună. Totuşi, cel mai mult a mărturisit că-i place piureul cu carne. Cât despre lapte, spune că nu vrea să-l mai guste niciodată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net