Evaluarea Națională 2015. Basme și un articol din „Adevărul”, la proba de Limba română

Ultima actualizare:

    Subiectele de la Limba și Literatura română par ușoare pentru niște elevi de clasa a VIII-a (foto: Eduard Enea)
Subiectele de la Limba și Literatura română par ușoare pentru niște elevi de clasa a VIII-a (foto: Eduard Enea)

Elevii care au terminat clasa a VIII-a au susținut azi prima probă la Evaluarea Națională 2015, examenul scris la Limba și Literatura română. Ei au primit varianta 9 de subiect, în care li s-a cerut să analizeze un basm românesc și să realizeze un comentariu scurt (150-250 de cuvinte) în care să motiveze de ce „Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos” este basm. Aflați mai jos ce alte subiecte au avut de rezolvat.

În prima parte a examenului scris la Limba și Literatura română, elevii au avut de analizat un text din basmul „Lupul cel năzdrăvan și Făt Frumos”, cules de Petre Ispirescu. Elevii au avut de identificat trei antonime ale unor cuvinte subliniate, să explice semnificația cratimei în secvența „încât p-aci era”, să comenteze scurt un paragraf din text și să realizeze o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze de ce aparține textul formulat genului basmului popular.

În a doua parte a lucrării, elevii au avut de citit și comentat un articol din ziarul „Adevărul”, referitor la semnificația iei românești. În completarea acestui subiect, copiilor li s-a solicitat să redacteze o narațiune scurtă (80-150 de cuvinte) referitoare la o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. Compunerea trebuia să respecte succesiunea logică a evenimentelor și să aibă un conținut adecvat cerinței.

Evaluarea Națională 2015 continuă marți, cu examenul de Limba și Literatura maternă, iar miercuri absolvenții de gimnaziu susțin ultima probă, cea la Matematică. Primele rezultate vor fi afișate pe 26 iunie 2015, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, pe 30 iunie. Media de la Evaluarea Națională contează în proporție de 75% la admiterea în liceu, la care de adaugă media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Iată care sunt rezolvările subiectelor la Matematică Evaluarea națională 2015

Rezultate Evaluare națională 2015

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net