Dezlegări în postul Crăciunului

Ultima actualizare:

    Dezlegări în postul Crăciunului. Marțea și joia avem liber la ulei și vinfoto: Shutterstock
Dezlegări în postul Crăciunului. Marțea și joia avem liber la ulei și vinfoto: Shutterstock

Postul Crăciunului, care a început la 15 noiembrie și va ține până în ajunul Crăciunui, 24 decembrie, este mai ușor de ținut decât Postul Paștelui, pentru că are mai multe dezlegări la pește, ulei și vin. Iată care sunt zilele cu dezlegări în postul Crăciunului.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Timp de 40 de zile, Biserica recomandă postitorilor să nu  consume carne, peşte, lactate, ouă, derivatele acestora şi, nu în ultimul rând, alcool.

Dezlegări în postul Crăciunului. Marți și joi, putem consuma ulei și vin

În zilele de marți și joi se face dezlegare la ulei și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma ulei și vin.

Între 21 noiembrie și 20 decembrie, în zilele de sâmbătă și duminică, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește. Dacă, în afara acestor zile, se sărbătorește hramul bisericii sau un sfânt însemnat în calendar cu cruce roșie, se face, de asemenea, dezlegare la pește.

Așadar, sâmbătă, 21 noiembrie, este prima zi din post când se dă dezlegare la peşte, cu ocazia sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. În plus, putem mânca pește și luni, 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net