Ce ştim despre extremiştii maghiari din "64 de Comitate"

Ultima actualizare:

    ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HIVM)a fost înființată în anul 2001 în Ungariafoto: studii-independente.ro
”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HIVM)a fost înființată în anul 2001 în Ungariafoto: studii-independente.ro

Marți, 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României, forțele de ordine au dejucat un atentat terorist cu o bombă artizanală la Covasna. Un bărbat pe care autoritățile îl urmăreau încă din luna august a fost reținut. Conform anchetatorilor, bomba ar fi trebuit să fie detonată în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. În spatele atentatului dejucat s-ar afla organizația extremistă ” Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”.

”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HIVM)a fost înființată în anul 2001 în Ungaria, de către Toroczkai Laszlo, un cunoscut extremist maghiar, antiromân și antisemit. Cele ”64 de comitate” din titulatura mișcării trimit la forma de organizare administrativ-teritorială a Ungariei din perioada austro-ungară.

Mișcarea pledează pentru refacerea Ungariei Mari, are un profund caracter extremist antiromânesc și antisemit și dispune de filiale în județele Harghita, Covasna, Cluj, Arad și Bihor. Membrii mișcării militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria.

În 11 septembrie 2010, mișcarea a inițiat și organizat aniversarea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena (30 august 1940), în urma căruia România a fost dezmembrată teritorial. România a fost silită atunci să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania Nazistă şi Italia fascistă în timpul celui de-al doilea război mondial sub titlul de „arbitraj”.

Marți, 1 decembrie, a fost dejucat un atentat terorist cu o bombă artizanală în Covasna. „Există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc» , ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, se arată în comunicatul de presă transmis de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorist). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net