Cel mai revoltător proiect imobiliar din Capitală, blocat de instanță

Ultima actualizare:
Apartamentele din acest complex au prețuri extrem de piperate
Apartamentele din acest complex au prețuri extrem de piperate

Tineretului Park View, un ansamblu de șase blocuri cu apartamente de lux, construit pe un teren de 2 hectare din imediata apropiere a Parcului Tineretului, a fost blocat în instanță. Tribunalul București a suspendat autorizația de construire emisă de Primăria sectorului 4 și a obligat constructorul să oprească lucrările.

Unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din București, care a revoltat opinia publică din pricina locului în care se realizează, nu mai poate continua până la soluționarea plângerii depuse de Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural. Reprezentanții organizației neguvernamentale susțin că imobilele care se ridică pe o străduță de lângă parc nu-și au locul într-o zonă verde a Bucureștiului. Mai mult, spun aceștia, pentru ridicarea construcțiilor sute de arbori protejați au fost tăiați, iar unicitatea lor nu mai poate fi recuperată prin replantare. Proiectul imobiliar a demarat în primăvara anului 2014, în baza unei autorizații de construire din 2012, emisă în ultima zi prevăzută de lege, sub amenințarea cu procesul, de primarul sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

Cum a fost posibil ca autoritatea locală să fie obligată de instanță să elibereze autorizația? Răspunsul se găsește în istoria zbuciumată a Parcului Tineretului, abandonat de edilii generali ai Capitalei rechinilor imobiliari. Conform documentelor aflate în arhivele Municipalității, terenul pe care se ridică acum cele șase blocuri nu a fost niciodată parc, ci zonă care permite construcții cu regim mic de înălțime (patru etaje). În trecut, suprafețe întinse din actualul Parc Tineretului au fost deținute de mari moșieri, iar în timp acestea au fost revendicate de moștenitorii lor.

Ani la rândul Municipalitatea a refuzat să retrocedeze în natură bucăți din parc, până când, în mandatul lui Adriean Videanu la primărie, anumiți întreprinzători cu simțul banilor câștigați ușor – azi numiți rechini imobiliari – au găsit o modalitate de a amputa zona verde: au cumpărat drepturile litigioase asupra terenurilor de la mai mulți proprietari în vederea comasării lor. Unul ditre beneficiarii acestei afaceri este Marioara Micșunescu, o femeie întreprinzătoare care a preluat peste 20.000 de metri pătrați de la cei care se luptau cu Municipalitatea pentru proprietățile lor. Micșunescu a preluat terenurile pentru a continua lupta cu autoritățile pentru punerea în posesie. Pentru a renunța la terenurile pe care le adunase în Parcul Tineretului, Marioara Micșunescu a cerut Primăriei Capitalei despăgubiri de zeci de milioane de euro, bani pe care autoritățile n-au avut să-i plătească. Primarul Sorin Oprescu a recurs la alt tactică, și anume cedarea la schimb a unei suprafețe de 20.000 de metri pătrați la marginea parcului, în zona străzii Pridvorului (ampasamentul actual al ansamblului de blocuri). După obținerea terenului în compensare, Marioara Micșunescu a solicitat Primăriei sectorului 4 elibererea unei autorizații de construire pentru ansamblul imobiliar pe care îl avea în plan. Documentul a fost eliberat după trei ani de la solicitare, sub amenințarea cu un proces deschis pe numele primarului Piedone. Conștientă că nu va avea viață ușoară după aprobarea documentației, Marioara Micșunescu a renunțat la proiectul imobiliar și a vândut terenul (la suprapreț). Actualul dezvoltator imobiliar, Ion Chiriță, e cunoscut pentru imobilele ridicate fără respectarea autorizației de construire.


    Apartamentele din acest complex au prețuri extrem de piperate
Apartamentele din acest complex au prețuri extrem de piperate

Apartamentele pe care vrea să le ridice în imediata apropiere a Parcului Tineretului au prețuri extrem de piperate, căci priveliștea face toți banii. Cel mai ieftin costă 83.000 de euro și e compus din două camere (76,8 mp), iar cel mai scump apartament costă nu mai puțin de 400.000 de euro și e compus din patru camere (188 mp), terasă de 52 mp și curte interioară de 351 mp. Click! a scris în premeieră despre acest proiect controversat.

Azi, locuitorii din blocurile învecinate și reprezentanții unor organizații neguvernamentale vor ieși în stradă pentru a le spune și trecătorilor povestea acestui ansamblu de locuințe controverat. Începând cu ora 17.00, cei interesați sunt așteptați în fața șantierului din strada Pridvorului nr. 28.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net