Ce trebuie să ai în casă în caz de cutremur

Ultima actualizare:
Click! îţi spune ce trebuie să ai în casă în caz de cutremur
Click! îţi spune ce trebuie să ai în casă în caz de cutremur

Cutremurul de sâmbătă (22 noiembrie) ne-a băgat în sperieţi, iar de atunci se tot mişcă pământul în zona Vrancei. A fost cel mai puternic seism din zona Mărăşeşti din ultimii 120 de ani, spun specialiştii.

După cutremurul din 22 noiembrie, de magnitudine 5,7 pe scara Richter, aparatele au înregistrat zeci de mişcări ale pământului în perimetrul Focşani-Odobeşti- Mărăşeşti-Panciu. Majoritatea au fost mici, sub magnitudine 2, dar au fost şi două peste 3 pe Richter. Toate aceste seisme s-au produs la mică adâncime, până în 40 km. Aceasta este o altă falie seismică decât cea din zona Focşani-Nereju, unde au loc cutremurele mari, inclusiv cel din '77. De sâmbătă, până duminică, s-au înregistrat peste 20 de replici.


    Click! îţi spune ce trebuie să ai în casă în caz de cutremur
Click! îţi spune ce trebuie să ai în casă în caz de cutremur

„Lângă Mărăşeşti, nu a mai fost un astfel de cutremur de zeci de ani. Când apare un cutremur de această magnitudine, întotdeauna apar replici. Au fost câteva zeci, dar mici. Este vorba despre o reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea, care va dura câteva zile. Vor mai fi şi altele”, a explicat, pentru Click!, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP. Cel mai puternic cutremur în falia seismică de lângă Mărăşeşti a fost acum 120 de ani, la 1 martie 1894, de magnitudine 5,7 pe Richter. De atunci, până sâmbătă, au mai fost doar cinci seisme de magnitudini peste 5 pe Richter.

„E vorba despre o reechilibrare a zonei"

simeon stalpnicul png

Specialiştii spun că pregătirea înainte de cutremur salvează vieţi. Uite cum vă sfătuieşte Organizaţia Habitat for Humanity România să vă pregătiţi pentru un eventual seism:• Stocaţi cel puţin doi litri de apă de persoană/zi. În cazul în care după cutremur veţi avea apă din alte surse, fierbeţi apa minimum 10 minute, înainte de a o bea.• Alegeţi mâncare care nu se alterează. Nu trebuie gătită sau preparată, conserve, fructe, biscuiţi, lapte, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare pentru copii şi pentru regim, plus un deschizător de conserve.• Să aveți la îndemână saci de dormit, pulover şi şosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie.• Pregătiţi o trusă de prim ajutor, cu medicamente pentru durere şi infecţii. Nu uitaţi o rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape şi săpun.• Fluier cu care să puteţi cere ajutor.• Radio, lanterne şi baterii de rezervă. Păstraţi-le lângă pat, în maşină şi la locul de muncă.• Actele familiei sau copii, testamente, poliţe de asi­gurare, contracte, acţiuni, paşaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate, bani lichizi, numere de telefon importante, toate puse în pungi de plastic care se închid ermetic.

Click! spune

Seismul de sâmbătă a fost simţit la sute de kilometri distanţă pentru că s-a produs la 39 km adâncime. Cutremurul a avut o intensitate foarte mare, de VI şi VII pe Mercalli. Oamenii au intrat în panică, mobilele s-au mişcat din loc, şoselele s-au crăpat, iar casele şubrede s-au fisurat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net