Ce avere are familia lui Raed Arafat în Palestina: „România l-a luat de lângă noi”

Ultima actualizare:

    Raed Arafat provine dintr-o familie de oameni bogațiFoto: arhivă personală
Raed Arafat provine dintr-o familie de oameni bogațiFoto: arhivă personală

Jurnalistul Cristian Niculescu a mers în Palestina pentru a contacta direct familia lui Raed Arafat, despre care nu se știu prea multe lucruri în România. Fondatorul SMURD provine dintr-o familie de vază, care era cândva foarte bogată, o familie de „negustori educați”.

Jurnalistul, care a publicat articolul pe crji.ro, a mers în orașul palestinian Nablus, o localitate aflată foarte aproape de Bethleem, locul nașterii Mântuitorului. Drumul este unul anevoios din cauza numeroaselor filtre și bariere de securitate impuse de israelieni. Nablus este un oraș situat în nordul Cisiordaniei, care a fost un important nod comercial în perioada dominației Imperiului Otoman.

Provine dintr-o familie de „negustori educați”

În Nablus, jurnalistul l-a întâlnit pe vărul lui Raed, Nasir Arafat. Cei doi sunt veri de tată, dar familia lor nu are nicio legătură cu fostul lider palestinian, Yasser Arafat, deși încă este una de vază, iar cândva, era și foarte bogată. Familia Arafat deținea peste un sfert din proprietățile imobiliare din oraș. Vărul lui Raed Arafat îi numește pe ai săi „negustori educați”, pentru că mulți din această familie au urmat studii superioare (absolvenți de Harvard sau Cambridge) și au condus afaceri care s-au concentrat pe negoțul cu haine/costume specifice acelui loc, dar și pe fabricarea săpunului din ulei de măsline.

Familia Arafat, renumită pentru fabricarea săpunului din ulei de măsline

Nasir Arafat a povestit că familia sa avea patru fabrici de săpun, din cele 34 care mai funcționau în Nablus, în perioada mandatului britanic din Palestina: „Am pierdut fabricile din cauză că în 1936, unchiul meu lupta contra ocupației britanice și era vânat de armată.” Bombardamentele englezilor au afectat imobilele familiei Arafat și în jur de o sută de spații comerciale deținute în oraș.

Ultima fabrică de săpun care le-a mai rămas, nu mai funcționează de vreo 70 de ani și a fost transformată în muzeu și centru comercial. Afacerea cu săpun din ulei de măsline nu mai merge, „din cauza pieței ieftine”. „Mai sunt două fabrici în Nablus, dar noi suntem singurii care mai producem, artizanal, cantități mici.”

Raed Arafat a lăsat în urmă aceste afaceri atunci când a decis să devină medic, decizie care nu prea l-a mulțumit pe tatăl său, care și-ar fi dorit să preia afacerile familiei. Însuși tatăl lui Raed, Daud Arafat, a lucrat însă ca șofer pe ambulanță.

Mama lui Raed Arafat are azi, peste 80 de ani și nu are șansă să-și vadă fiul decât la ocazii speciale sau de sărbători: „Deseori îi spun că România l-a luat de lângă noi. Noi doi ne vorbim doar la ocazii de familie și de sărbători, ne felicităm”, a povestit vărul său, Nasir, despre Raed. Fondatorul SMURD a fost de tânăr pasionat de medicină: „În taberele de vară, Raed lua iepuri, pe careîi droga  și apoi îi diseca, ca să ne arate și explice organele interne”.

Nasir, la rândul lui, este arhitect și practică cu pasiune această meserie, la fel ca vărul său, medicina. El are în plan construcția unei Case a Științelor, o clădire cu șapte nivele, inspirat din parcul tehnologic La Vilette din Paris și care îi va ajuta pe copiii palestinieni să înțeleagă fizica și chimia, prin jocuri.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net