Călugării mânăstirii Petru Vodă: Transplantul de organe să se facă de la ortodox la ortodox

Ultima actualizare:

    Călugării de la Mânăstirea Petru Vodă au impus condiţii pentru transplatul de organeFoto: Adevarul/Florin Jbanca
Călugării de la Mânăstirea Petru Vodă au impus condiţii pentru transplatul de organeFoto: Adevarul/Florin Jbanca

Călugărilor de la Mănăstirea Petru Vodă sunt revoltaţi de prevederile unui Ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte procedurile donării de organe şi paşii care trebuie urmaţi pentru cei care vor să devină donatori.

Ei propun propriile reguli şi susţin că atât donatorul, cât şi pimitorul trebuie să fie neapărat creştini ortodocşi, confom adevarul.ro. 

Ministerul Sănătăţii a emis, pe 22 octombrie, Ordinului nr. 1170 care stabileşte în detaliu procedura donării de organe în vederea transplantului. De asemenea, în document se precizează că organele prelevate pot fi trimise în alte ţări din UE dacă nu există în ţară un primitor compatibil.

Mânăstirea a publicat un document pe site-ul său, pe 6 noiembrie, prin care denunţă prevederile din ordin şi susţine că românii sunt transformaţi în piaţă de organe, potrivit adevărul.ro.

„Prin Ordinul 1170 orice cetăţean devine un potenţial donator de organe, iar Ministerul sănătăţii exportator autorizat al acestora, decizia donării de organe revenind oricui (rudă până la gradul 4, medicii curanţi, anestezişti, etc.), fără a fi nevoie de acordul donatorului! … Pe scurt, poporul român e transformat în piaţă de organe. Suntem nu vânduţi ca sclavi, ci omorâţi şi vânduţi bucată cu bucată. Se apropie sfârşitul prorocit de cuvântul Apocalipsei care vorbeşte despre vinderea şi cumpărarea de trupuri şi suflete de oameni”, se arată în articolul „Măcelărirea poporului român".Călugării vorbesc şi de procedura stabilită de Ordin pentru declararea morţii cerebrale. Ei susţin că aşa se ajunge să fie prelevate organe de la oameni vii. 

„Moartea cerebrală nu este moartea persoanei, mulţi comatoşi revenindu-şi la normal, după diferite perioade. Prezentul Ordin înlocuieşte Legea universală cu dogma marxist-darwinistă a materialităţii exclusive a existenţei umane, şi prin urmare este neconstituţional. Acest Ordin scurtează la maxim durata stării comatoase pentru a se putea face măcelărirea persoanei încă vii”, acuză monahii.Ba chiar, ei compară procedurile cu exterminarea evreilor de către nazişti în al doilea război mondial: „Conceptul Ministerului Sănătăţii asupra trupurilor propriilor cetăţeni aminteşte de ideea că trupurile evreilor ucişi la Auschwitz au fost transformate în săpun. Cine ştie la ce vor fi folosite trupurile a 25 de milioane de români, la ce fel de produse cosmetice, şi pentru cosmetizarea cui?”.

Călugării pun o serie de condiţii pentre donarea de sânge şi organe: doar de la ortodox la ortodox, iar duhovnicii donatorului şi primitorului trebuie să fie de acord: „Atât donatorul, cât şi primitorul să fie creştini ortodocşi; Donatorul să nu moară prin donare; Primitorul să fie în reală nevoie de transplant, altminteri fiindu-i pusă în pericol viaţa. Transplantul de organe nu se poate face fără acceptul duhovnicului donatorului şi al duhovnicului primitorului, fiindcă numai preoţii, iar nu mirenii, sunt administratorii Trupului şi Sângelui lui Hristos”.Singura soluţie este anularea Ordinului şi desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Tranplant: "Apărarea Statului Român impune cerinţa de desfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant, ca ilegală financial şi etic, ca fiind trădătoare intereselor naţionale, dimpreună cu toate entităţile care şi-au dat girul şi au creat această situaţie în perioada 1989-2014”.

BOR nu recunoaşte poziţia mânăstirii

Biserica Ortodoxă Română susţine însă procedurile de transplant de organe: "Transplantul de ţesuturi şi de organe este una din formele de vârf ale practicii medicale contemporane, care transformă suferinţa în nădejde pentru mai multă viaţă. Este o performanţă a ştiinţei şi a practicii medicale pe care Biserica o binecuvântează atâta vreme cât, prin transplant, se rezolvă criza determinată de lipsa altor soluţii de vindecare şi se redă viaţa normală unei persoane, fără însă a i-o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis, pentru ca să traiască altcineva“, se arată într-un comunicat oficial al BOR.

Cât priveşte poziţia mănăstirii din Neamţ în problema donării şi transplantului de organe, aceasta nu este recunoscută de Patriarhie. „Este un punct de vedere al mănăstirii Petru Vodă care nu reprezintă poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe Române în această problemă”, a precizat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net