Asta e gaura blestemată prin care a alunecat Dănuţ

Ultima actualizare:

    Pompierii au reuşit să-l  salveze pe Dănuţ după mai  bine de 10 ore de chinFoto: Dorin Constanda
Pompierii au reuşit să-l salveze pe Dănuţ după mai bine de 10 ore de chinFoto: Dorin Constanda

O palmă de om măsoară gura puţului în care a căzut Dănuţ. Cum a fost posibil să alunece acolo, culmea, chiar în picioare, cum a rezistat mai bine de 11 ore în apa rece ca gheaţa şi cum a fost scos, la final, cu o sârmă banală, sunt minuni pe care sătenii din Balta Sărată nu şi le explică.


    Reporterul Click!  arată cât de îngust  este puţul prin  care a căzut DănuţFoto: Dorin Constanda
Reporterul Click! arată cât de îngust este puţul prin care a căzut DănuţFoto: Dorin Constanda

Judeţul Teleorman, undeva pe lângă Roşiorii de Vede, marţi, la primele ore ale dimineţii. Un copil de nici doi anişori se joacă în curtea casei părinteşti, profită de un moment de neatenţie din partea mamei, se caţară pe un puţ şi dispare în hăul de peste 16 m. În scurt timp, la faţa locului se declanşează prăpădul: părinţii urlă a durere, vecinii se agită neputincioşi, în timp ce pompierii, poliţiştii, jandarmii, medicii şi paramedicii împânzesc micuţa gospodărie a familiei Pascu. Ca într-un film de groază, mai bine de 11 ore, toate eforturile echipajelor de salvare rămân fără rezultat. Utilaje de sute de mii de euro au scormonit în zadar curtea soţilor Pascu.

simeon stalpnicul png


    Echipajele de  salvare au săpat  în paralelFoto: Dorin Constanda
Echipajele de salvare au săpat în paralelFoto: Dorin Constanda

S-a luat în calcul chiar utilizarea unor sisteme sofisticate de salvare, aduse de prin străinătate, tot pe bani grei. Nimic nu a funcţionat. Soluţia salvatoare a venit abia în jurul orei 21.00, după o zi întreagă de chin: un pompier reuşeşte să-l agaţe pe Dănuţ cu o sârmă îndoită la unul din capete şi îl trage la suprafaţă. “Asta doar Dumnezeu şi Maica Domnului poate să facă. Au săpat curtea la 10 m adâncime cu escavatoarele, au construit poduri de lemn, ca să nu se surpe terenul şi până la urmă l-au scos cu un fier beton îndoit. Şi viu, după atâtea ore. Ca să nu mai zic că pe gura puţului abia ai loc să bagi mâna. Inexplicabil cum a intrat copilul acolo!”, se minunează Constantin Pascu, unchiul lui Dănuţ. Şi vecinii din Balta Sărată îşi fac semnul crucii după teribila păţanie. Unii chiar scuipau în sân la gândul că Ionela Pascu, mama micuţului, era pe cale să nască un prunc fix în ziua fatidică. Femeia, gravidă în ultimă fază, a făcut “naveta” la spital, chinuită ba de durerile sarcinii, ba de şocurile tragediei.


    Medicii l-au  preluat imediat  pe copilFoto: Dorin Constanda
Medicii l-au preluat imediat pe copilFoto: Dorin Constanda

Necaz sau minune, nici că mai contează: oamenii îl aşteaptă acum acasă pe Dănuţ, după însănătoşire. Copilul se află internat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, în stare critică, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire.

Părinţii se roagă: «Doamne, dacă tot ai făcut o minune, ţine-o până la capăt!»


    Vasile şi Ionela PascuFotografii: Dorin Constanda
Vasile şi Ionela PascuFotografii: Dorin Constanda

Părinţii lui Dănuţ au fost loviţi de tragedie în cel mai brutal mod posibil. Dereticau prin gospodărie când şi-au auzit pruncul urlând înnăbuşit, din fundul pământului. Când şi-au dat seama că Dănuţ al lor este căzut în puţul adânc de mai bine de 20 de metri, au leşinat de durere. “Soţia a căzut, ca secerată, mie îmi tremurau picioarele. Nu am lipsit de aici, m-am rugat mereu la Dumnezeu să mi-l lase în viaţă. Dacă l-a ţinut 12 ore viu, să-l ajute şi acum, cât e în spital. Îl vrem acasă”, spune, printre hohote de plâns, Vasile Pascu, tatăl lui Dănuţ. Ionela Pascu a ajuns de două ori la spitalul din Roşiori, în urma a două atacuri de panică provocate de tragedia care ar fi putut declanşa şi naşterea prematură.

Iată ce mai fac Oana Furnică şi fetiţa salvată de ea în 2001!


    2001: Agăţată cu o funie,  Oana Furnică a intrat  în puţ după Alina şi a  reuşit să o salveze
2001: Agăţată cu o funie, Oana Furnică a intrat în puţ după Alina şi a reuşit să o salveze

Cazul lui Dănuţ ne aminteşte de un caz la fel de cutremurător, întâmplat în 2001. Atunci, o ţară întreagă a stat cu sufletul la gură după ce o fetiţă de doi ani, din Pipera, a căzut într-un puţ adânc de 12 metri.

Fără să-i ceară cineva ajutorul, Oana Furnică, o tânără de 18 ani, care vedea la televizor eforturile pompierilor de a o scoate pe copilă, a decis să fie îngerul ei salvator şi să coboare după ea. Legată cu o frânghie, a coborât după ea, iar la a doua încercare a reuşit s-o scoată la suprafaţă.


    2013: Oana a devenit  mămică pentru  a treia oară
2013: Oana a devenit mămică pentru a treia oară

Oana, acum în vârstă de 34 de ani,  a fost tratată ca o regină după gestul ei incredibil de a intra cu orice preţ într-un puţ din care nu ştia dacă va mai ieşi vie. Minunea a durat însă puţin. Acum, deşi are o familie numeroasă (3 copii), viitorul ei este incert. ”Am primit o casă de la Consiliul Judeţean prin contract de comodat, care mi-a expirat. Acum mă aştept să fim daţi afară în orice moment. Nici nu am putut să-mi înscriu unul dintre copii la şcoală pentru că nu avem domiciliu, iar viză de flotant nu au vrut să-mi dea”, ne-a declarat tânăra eroină.  De partea cealaltă, fetiţa salvată de Oana Furnică se bucură de o viaţă mult mai bună. Părinţii ei au vândut casa sărăcăcioasă în care locuiau şi terenul din Pipera, unde s-a întâmplat nenorocirea. Au luat 100.000 de euro şi s-au mutat la bloc, unde au toate condiţiile. (Maria Apostol)


    2017: Casa din Pipera unde  ar fi putut avea loc  tragedia a fost vândută  de familia Alinei
2017: Casa din Pipera unde ar fi putut avea loc tragedia a fost vândută de familia Alinei
image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net