11 greşeli pe care le faci la picnic

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune la ce să fii atent ca să nu te îmbolnăveşti după o ieşire în aer liberFoto: Shutterstock
Click! îţi spune la ce să fii atent ca să nu te îmbolnăveşti după o ieşire în aer liberFoto: Shutterstock

Vremea frumoasă de afară te îmbie la o ieşire la grătar? Atenţie mare, pentru că poţi face greşeli care să te trimită direct în spital! Specialiştii publicaţiei eatright.org, din cadrul Academiei de Nutriţie şi Dietă din America, ne spun care sunt acestea şi cum să ne ferim de îmbolnăviri!

Nu cureţi lada frigorifică

De-a lungul timpului, lada frigorifică se poate murdări cu resturi alimentare sau se poate păta cu zeama care se scurge din carne. Dacă nu o speli şi o dezinfectezi periodic, este foarte posibil ca germenii şi bacteriile din interior să contamineze mâncarea pe care vrei să o consumi la picnic. În acelaşi timp, este recomandat ca alimentele să fie împachetate în pungi alimentare şi apoi depozitate la rece, în lada frigorifică. 

Nu depozitezi corect mâncarea în lada frigorifică

Dacă nu foloseşti corect lada frigorifică, este foarte posibil ca alimentele să se altereze, mai ales carnea şi produsele din carne. Lada frigorifică se ţine la umbră, cu capacul închis, iar alimentele pe care le păstrezi în interior trebuie să fie acoperite cu pungi cu gheaţă. Când transporţi lada frigorifică cu maşina, aceasta nu trebuie ţinută în portbagaj, ci în habitaclu. Atenţie! În timpul transportului, foloseşte aerul condiţionat! Dacă este posibil, congelează alimentele înainte de a le introduce în lada frigorifică. De asemenea, trebuie să verifici temperatura din interior cu un termometru de bucătărie.  

Spală cu atenţie legumele şi fructele 

Legumele şi fructele trebuie să fie spălate bine acasă. La iarbă verde nu avem suficientă apă şi nu le putem spăla corect. Nu folosi apa plată pe care ai cumpărat-o pentru băut. Legumele şi fructele trebuie spălate sub jet puternic de apă pentru a îndepărta toţi microbii. Dacă foloseşti apa pentru băut, vei face economie la ea şi nu vei spăla alimentele corect.  

Foloseşti aceeaşi geantă pentru toată mâncarea

Mare atenţie la contaminarea încrucişată! Nu depozita mâncarea, la grămadă, în aceeaşi ladă frigorifică! Zeama care se scurge din carnea proaspătă poate infesta legumele, fructele, brânzeturile şi rişti să te îmbolnăveşti. Depozitează carnea, brânzeturile, legumele şi fructele separat unele de altele. 

Atenţie la farfurii şi tacâmuri

Bucăţile de carne crudă au fost puse pe o farfurie? Atunci, înseamnă că au lăsat zeamă. Nu uita să speli bine farfuria înainte de a mânca din ea. Nu o şterge doar cu  prosopul sau şerveţelul, ci spal-o sub un jet de apă. La fel şi tacâmurile – cuţitele şi furculiţele cu care ai întors carnea ape grătar se spală bine înainte de a mânca cu ele. 

Nu cureţi grătarul de fiecare dată

Dacă nu cureţi grătarul după fiecare folosire, calitatea fripturii pe care o faci va avea de suferit. Reziduurile care se acumulează în timp în fisurile minuscule ale vergelelor grătarului pot face carnea să se lipească, iar friptura nu va mai prinde acea crustă gustoasă pe care o savurezi cu atâta plăcere. De aceea, după ce ai terminat de preparat friptura, curăţă grătarul cu un burete de sârmă – iar asta cât e cald. 

Uite cum te mai poţi îmbolnăvi 

Mai există şi alte greşeli pe care le faci, uneori chiar fără să-ţi dai seama. Iată ce ar trebui să eviţi pe viitor! În caz contrar, rişti să te faci indigestie, toxiinfecţie alimentară sau boli diareice grave.

Nu te speli pe mâini; 

Nu ai un termometru pentru a verifica temperatura din interiorul lăzii frigorifice; 

Uiţi mâncarea şi alimentele gătite în soare;

Înainte de a le pune pe grătar, cureţi ciupercile şi vinetele de coajă. Ciupercile şi vinetele nu se curăţă deoarece aceasta conţinw cele mai multe elemente nutritive; 

Cuţitul cu care tai cărnurile este folosit fără a fi spălat şi la tăierea legumelor sau brânzeturilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net