Violată în grup în ziua nunții: «Veneau la mine cu rândul»

Ultima actualizare:

    Terry și primul ei soț, Harryfoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga
Terry și primul ei soț, Harryfoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga

O femeie a fost răpită și violată în grup chiar în ziua nunții ei. De acolo, totul a mers din ce în ce mai rău, până la moartea soțului ei.

Terry Gobanga, din Nairobi, Kenya, și-a spus povestea pentru BBC. Urma să se căsătorească a doua zi, când a realizat că logodnicul ei, Harry, își lăsase câteva dintre haine și cravata la ea. Pentru că nu putea să-l lase să apară la nuntă fără cravată, Terry și-a rugat o prietenă care dormea la ea să meargă în acea dimineață să-i ducă cravata. S-au trezit la răsărit, iar cele două au mers împreună la stația de autobuz, de unde Terry a plecat singură.

„În timp ce mă întorceam spre casă, am trecut pe lângă un tip care stătea pe capota unei mașini. Dintr-o dată, m-a apucat din spate și m-a aruncat pe bancheta din spate. Mai erau doi bărbați înăuntru, și au pornit la drum. Totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă”, a relatat femeia.

„Mi-au îndesat o bucată de material în gură. Dădeau din picioare și din mâini încercând să țip. Când am reușit să scuip materialul, am țipat: «Este ziua nunții mele!» Atunci am primit prima lovitură. Unul dintre bărbați mi-a spus «cooperează sau vei muri»”, a mai povestit.

Când au găsit-o, au vrut să o ducă direct la morgă

Terry a fost violată în grup și nu a reușit să scape nevătămată. Oroarea a durat mai bine de șase ore. „Bărbații m-au violat cu rândul. Eram sigură că voi muri, dar încă luptam pentru viața mea, așa că atunci când unul dintre bărbați mi-a scos materialul din gură, i-am mușcat bărbăția. A urlat de durere și unul dintre ei m-a înjunghiat în stomac. Apoi au deschis portiera și m-a aruncat din mașina aflată în mișcare”, și-a amintit.

A fost salvată când un copil a văzut-o aruncată din mașină și a chemat-o pe bunica lui. Mai mulți oameni s-au strâns în jurul ei și au încercat să-i simtă pulsul, dar nu au reușit și, crezând că a murit, au înfășurat-o într-o pătură și au pornit spre morgă, cu o mașină de poliție. Pe drum, Terry s-a înecat în pătură și a început să tușească, iar atunci și-au dat seama că e în viață. A fost transportată la cel mai mare spital de stat din Kenya, pe jumătate dezbrăcată, plină de sânge și cu fața umflată de la lovituri. Era în stare de șoc și bombănea incoerent.  Un angajat al spitalului a reușit să înțeleagă că era vorba de o nuntă așa că au început să sune la biserici. Așa au reușit să îi facă legătura cu familia și logodnicul ei.

Terry a fost tratată cu medicamente menite să prevină infectarea cu HIV/SIDA și anticoncepționale. Dar veștile proaste au continuat să vină. Medicii au anunțat-o că nu va mai putea face copii din cauza loviturii de cuțit din zona abdomenului.

Simțea că și-a dezamăgit soțul

Cu toate acestea, Harry spunea tuturor că încă vrea să o ia de soție: „«Vreau să am grijă de ea și să mă asigur că se însănătoșește în brațele mele, în casa mea», spunea el. Adevărul era că nu eram într-o ipostază în care să spun da sau nu, pentru că mintea mea era atât de perturbată de fețele celor trei bărbați, și tot ceea ce se întâmplase. Câteva zile mai târziu, când eram mai puțin sedată, am putut să-l privesc în ochi. Îi tot ceream scuze. Simțeam că l-am dezamăgit. Unii spuneau că era vina mea pentru că părăsisem locuința atât de devreme. Era foarte durors, dar familia mea și Harry m-au susținut”.

Violatorii lui Terry nu au fost niciodată prinși, iar ea mergea la identificări însă nu îi recunoștea pe bărbații din fața ei. Într-o zi, nu a vrut să mai sufere din cauza acestor căutări, așa că a hotărât să le pună capăt.


    După ce starea de sănătate a lui Terry s-a îmbunătățit, ea și Harry au făcut nuntafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga
După ce starea de sănătate a lui Terry s-a îmbunătățit, ea și Harry au făcut nuntafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga

Apoi a venit o veste bună. Medicii i-au spus că nu fusese infectată cu HIV, iar apoi ea și Harry au început să-și planifice cea de-a doua nuntă. Șapte luni după cele întâmplate, în iulie 2005, au ajuns din nou în fața altarului, iar apoi au plecat în luna de miere.

Oamenii credeau că e blestemată

29 de zile mai târziu, Terry și Harry erau în căminul lor. Era o noapte răcoroasă, așa că Harry a aprins un cărbune de ardere și l-a dus în dormitor. L-a scos de acolo după cină, și au mers la culcare ca de obicei. Însă bărbatul se simțea amețit și slăbit. Din cauza frigului, nu puteau dormi, așa că Terry l-a rugat să mai aducă o pătură, dar el i-a răspuns că nu se poate ridica. Au leșinat amândoi. Terry s-a trezit apoi și a strigat după Harry pentru a-l trezi și pe el, dar nu a primit niciun răspuns. Și-a alertat un vecin și s-a târât până la ușa de la intrare ca să-i dea drumul în casă. S-a trezit în spital și i-a întrebat pe medici de starea soțului ei: „Doctorul s-a uitat la mine și mi-a zis: «Îmi pare rău, soțul tău nu a supraviețuit». Nu mi-a venit să cred”.

După toate cele întâmplate, oamenii credeau că Terry este blestemată și nu își lăsau copiii în preajma ei. Unii o acuzau chiar că și-ar fi omorât intenționat soțul. În cele din urmă, autopsia a dezvăluit că ceea ce îl omorâse era monoxidul de carbon eliminat de cărbunele aprins.

Terry își pierduse încrederea în oameni și în Dumnezeu. Căzuse în depresie și nimeni nu vorbea cu ea, exceptând un bărbat: Tonny Gobanga. O vizita mereu și o încuraja să vorbească despre soțul ei și să se gândească la lucrurile bune. Abia când el nu i-a mai dat niciun semn pentru trei zile și-a dat seama că se îndrăgostise de el.

A primit „un dar de la Dumnezeu”


    Terry și fiicele ei, Tehille și Towdahfoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga
Terry și fiicele ei, Tehille și Towdahfoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga

„Tonny m-a cerut în căsătorie, dar i-am spus să cumpere o revistă și să îmi citească povestea, iar apoi să îmi spună că mă iubește. S-a întors și mi-a spus că mă iubește și încă vrea să se căsătorească cu mine. Dar i-am spus: «Ascultă, mai e un lucru – nu pot face copii, așa că nu mă pot mărita cu tine»”, a relatat. „«Copiii sunt un dar de la Dumnezeu», a spus. «Dacă îi vom avea, Amin. Dacă nu, voi avea mai multt timp să te iubesc»”, a mai povestit ea.


    Tonny și Terry Gobangafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga
Tonny și Terry Gobangafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga

A acceptat și în cele din urmă cei doi au făcut nuntă, chiar dacă părinții lui Tonny nu erau de acord, crezând că este blestemată. Ceremonia a fost una extrem de încărcată emoțional, Terry a plâns pe tot parcursul ei, rugându-se ca de data aceasta, soțul ei să supraviețuiască.

După un an de mariaj, Terry a aflat că rămăsese gravidă. Sarcina a fost una cu dificultăți, din cauza rănii din zona pântecelui, însă în cele din urmă a născut o fetiță sănătoasă pe care au numit-o Tehille. Patru ani mai târziu a venit pe lume cea de-a doua fetiță a lor, Towdah.


    Terry Gobangafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga
Terry Gobangafoto: arhiva personală/BBC/Terry Gobanga

Terry a scris o carte despre viața ei, numită „Crawling out of Darkness”, pentru a-i inspira pe alții să-și păstreze speranța. A pus apoi bazele unei organizații numite Kara Olmurani, care lucrează, în prezent, cu victimele violului: „Lucrăm cu supraviețuitoarele violului, așa cum le numesc eu”.

image
image
image
image
image
image
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net