Lăutarii americani din Taraful Usturoi încântă SUA

Ultima actualizare:

Patru muzicieni îndrăgostiţi de folclorul românesc au înfiinţat ”Taraful Usturoi”. Nimic special până aici dacă lăutarii n-ar fi americani get-beget! Miamon Miller, Cory Beers, Joshua Kaufman şi Simeon Pillich sunt muzicienii îndrăgostiţi de folclorul nostru tradiţional, pe care îl cântă cu România în gând.

Un taraf care cântă muzică populară românească face senzaţie peste Ocean. Cu un ţambal, o vioară, un acordeon şi un contrabas, lăutarii din Garlic Band (adică Taraful Usturoi) încing scenele din Statele Unite ale Americii şi pun pe jar publicul, conform adevarul.ro.

Căluşarii, Geamparalele din Măcin sau Brâul din Muntenia sunt doar câteva exemple din repertoriul tarafului. Istoria trupei începe în anii ’70, când liderul tarafului, Miamon Miller, aflat acum la vârsta de 67 de ani, a auzit pentru prima oară folclor românesc. Împlinise 20 ani şi frecventa cursul de etnomuzicologie de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA).

„Era un program minunat, prin care am descoperit muzica din Europa de Est şi din Balcani. Am început să cânt cu un ansamblu folcloric intitulat Aman. Asta a fost prima mea experienţă cu muzica românească. Şi a fost nemaipomenit!“, îşi aminteşte Miamon Miller. 

Era anul 1973, când Miamon a fost trimis de grupul Aman în Balcani, să studieze muzica locului. A stat o lună în România, timp în care a străbătut ţara în lung şi-n lat: din Banat la Bucureşti, de la Iaşi la Constanţa. S-a întâmplat ca americanul să se afle în Maramureş când românii au sărbătorit ziua de 23 August. „Marea sărbătoare m-a prins în parcul municipal din Baia Mare. Era muzică peste tot“, descrie el.

Când i-a auzit şi pe Fraţii Petreuş, Miamon a ştiut că trebuie să afle mai multe despre România. Întors în State, primul pas a fost să înveţe limba română. Coincidenţa fericită a făcut ca UCLA (University of California, Los Angeles) să înfiinţeze chiar atunci cursul de limbă română, la care s-a înscris imediat. În 1986, teza lui de masterat a fost acceptată de UCLA. Titlul acesteia: „Muzica instrumentală din Maramureş: zongora şi vioara“. 

A înregistrat apoi două albume, unde alături de folclorul românesc erau şi mexican, ucrainean sau polonez, unguresc sau evreiesc. La finele anilor ’80, Miamon a crezut că zilele sale de a cânta cu muzicieni compatibili muzică tradiţională românească s-au încheiat. Dar vremea a adus în viaţa lui o nouă bucurie: Taraful Usturoi, născut în 2011. „Sunt foarte recunoscător că taraful există. A reaprins flacăra pentru folclorul românesc“, se bucură Miamon Miller. 

Acum, Miamon Miller (vioară), Cory Beers (ţambal), Joshua Kaufman (acordeon) şi Simeon Pillich (contrabas) sunt cei patru muzicieni cunoscuţi pe scena din Statele Unite ale Americii pentru că formează Garlic Band, adică Taraful Usturoi. E lesne de imaginat de ce „Garlic“, usturoiul care alungă spiritele rele întruchipate pentru americani de legenda lui Dracula. „Cântăm în actuala configuraţie de un an şi încercăm să interpretăm muzică bună, în stil autentic. Facem progrese şi sunt fericit dacă lumea observă asta“, spune profesionistul Miamon. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net