Învaţă să meargă după 340 de zile în cosmos

Ultima actualizare:

    Astronautul Scott Kelly şi-a supus  organismul la un test incredibil  pentru a-i pregăti pe colegii lui  de călătoria către Marte din 2030 Foto: AP
Astronautul Scott Kelly şi-a supus organismul la un test incredibil pentru a-i pregăti pe colegii lui de călătoria către Marte din 2030 Foto: AP

În sfârşit înapoi pe Pământ! Americanul Scott Kelly (52 de ani) şi colegul său rus Mikhail Kornienko (55 de ani) au aterizat marţi, 1 martie, lângă oraşul Dzhezkazgan, Kazahstan, după o misiune de 340 de zile în spaţiu. Cu muşchii atrofiaţi, ei au fost transportaţi înapoi în atmosfera terestră de Serghei Volkov, de 42 de ani, care nu a stat decât 6 luni cu ei în spaţiu.

Misiunea a avut ca scop studierea organismului uman în condiţii de imponderabilitate, în vederea pregătirii călătoriei din 2030 către planeta Marte. Nerăbdători, Kelly şi Kornienko au părăsit Staţia Spaţială Internaţională cu trei ore jumătate înainte. Kelly abia aştepta să îşi vadă fiicele de 21 şi respectiv 12 ani.


    Capsula cu care  au ajuns la sol,  înnegrită de  temperaturile  ridicate de la  intrarea în  atmosferăFoto: AP
Capsula cu care au ajuns la sol, înnegrită de temperaturile ridicate de la intrarea în atmosferăFoto: AP

Şi, după ce a atins pământul, chiar dacă gravitaţia îi producea dureri insuportabile în corpul adaptat în condiţii de imponderabilitate, el a insistat să ia primul avion către sediul NASA din Houston unde îl aştepta familia. În spaţiu a mâncat salată plantată la bordul SSI, a avut misiuni în exteriorul modulului spaţial, a înconjurat lumea de 5.440 de ori, a văzut 10.880 de răsărituri pe orbită şi a făcut sute de teste pe corpul său pentru a studia efectele vieţii în condiţii de gravitaţie 0.

Capsula cu care  au ajuns la sol,  înnegrită de  temperaturile  ridicate de la  intrarea în  atmosferă
Capsula cu care au ajuns la sol, înnegrită de temperaturile ridicate de la intrarea în atmosferă

Performanţa lui se apropie de cea din anii ’90 a unui doctor rus, care a stat 438 de zile şi a stabilit un record mondial. Pe durata misiunii a făcut peste 1.000 de fotografii cu Pământul, a atras atenţia cercetătorilor cu privire la costumul de astronaut că are o defecţiune de etanşeizare la gât şi a realizat peste 300 de experimente în laboratorul spaţial. Conform testelor realizate de Kelly, cercetătorii NASA au descoperit că radiaţiile spaţiale sunt principalul pericol pentru călătoria către Marte, care va dura doi ani şi jumătate şi va avea loc în 2030.


    Foto: AP
Foto: AP

Aceleaşi teste pe care le-a făcut Kelly le-a realizat şi Kornienko. Cosmonautul rus a ajuns şi el în orăşelul Star, de lângă Rusia, unde îl aşteptau soţia, fiica şi băieţelul de câţiva anişori. Cei doi exploratori au fost aduşi la bordul unei navete spaţiale Soyuz TMA -18M de pilotul Serghei Volkov, care pilotează navele companiei spaţiale private Roscosmos. Volkov, de 42 de ani, nu a stat la bordul SSI decât 6 luni. „La intrarea în atmosferă am avut senzaţia că suntem închişi într-un butoi şi aruncaţi în cascada Niagara. Aerul de pe Pământ este extraordinar, dar este mult prea frig”, au fost primele cuvinte ale americanului când jurnaliştii au sărit pe el. Nici unul dintre cei trei nu s-a putut ridica pentru că gravitaţia terestră îi supunea la o presiune de care se dezobişnuiseră în cele 340 de zile. Aşa că au fost înveliţi şi daţi pe mâna doctorilor.

Staţia Spaţială Internaţională în cifre:

  • 75.000 de dolari costă o călătorie pe orbită la bordul navelor Roscosmos
  • volumul de aer presurizat de aici este de 915.570 litri
  • anvergura panourilor solare este de 73,15 metri, mai mare decât a unui Boeing 777
  • sistemele de la bord sunt controlate de 5de computere de ultimă generaţie
  • 115 zboruri au avut loc spre SSI în 5 tipuri de nave diferite
  • greutatea totală a SSI este 419.455 de kilograme
  • volumul locuibil al SSI este de 388 metri cubi
  • cantitatea de energie produsă de cele 8 panouri solare este de 84 de kilowaţi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net