Eclipsa de soare: ce ţi se întâmplă dacă îţi faci selfie

Ultima actualizare:

    Eclipsa de soare de pe 20 martie va fi vizibila şi în RomâniaFoto: Getty
Eclipsa de soare de pe 20 martie va fi vizibila şi în RomâniaFoto: Getty

Cea mai mare eclipsă de Soare din ultimii 16 ani va avea loc pe azi, 20 martie, şi va fi vizibilă din în România, inclusiv la Bucureşti, între orele 10.48 şi 13.04.

Eclipsa de soare de azi este un eveniment cu totul deosebit, ținând cont că este extrem de rar ca eclipsa să coincidă cu echinocțiul de primăvară, dar și cu fenomenul de Super-Luna. 

"În principiu, Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, iar lumina din jurul său va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04”, a explicat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pe blogul său.

Selfie-uri cu eclipsa de soare, nerecomandate

Cei care vor să facă fotografii cu eclipsa de soare trebuie să aibă un aparat de fotografiat profesional şi trebuie să fie atenţi la setări. Însă specialiştii nu recomandă selfie-urile cu eclipsa, pentru că ar putea cauza orbirea.

Astrofotograful Cătălin Păduraru a spus că selfie-urile nu se pot face în timpul eclipsei de Soare, pentru că există o diferenţă de lumină foarte mare.

"E diferenţa prea mare de strălucire: ori faci Soarele clar ori te faci pe tine clar. Amândouă nu se poate", a spus fotograful pentru Mediafax, precizând că un selfie ar fi fost posibil dacă eclipsa de soare avea loc la răsărit sau la apus, când astrul nu este foarte strălucitor.

Cătălin Păduraru a spus, în schimb, că se poate face un selfie cu Soarele prin proiecţie.

"Să ia o foaie de hârtie, să o găurească şi să o pună în faţa Soarelui şi să vadă pe sol forma Soarelui. Asta e o metodă să poţi să observi eclipsa fără să te uiţi direct la Soare. Pur şi simplu să vezi efectele razelor de lumină", i-a sfătuit fotograful pe cei care vor să aibă un selfie cu eclipsa de soare.

Urmăreşte eclipsa de soare pe Click.ro

Click.ro transmite live eclipsa de soare aşa cum va fi văzută din Insulele Feroe, Danemarca, Spania şi Italia. Fenomenul va fi cu adevărat spectaculos în Insulele Feroe, unde eclipsa va fi totală, iar la ora 11.41, timp de aproape 2 minute şi 47 secunde. insulele vor fi cuprinse de beznă completă.

Intră aici pentru a urmări transmisia live a eclipsei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net