Cutremur în Italia: 281 de morți.Opt români au murit, 17 sunt dați dispăruți

Ultima actualizare:
Oamenii au fost prinși sub dărâmături
Oamenii au fost prinși sub dărâmături

Un seism cu magnitudinea de 6,2 grade a avut loc miercuri dimineață (24 august), în localitatea italiană Amatrice, la o adâncime foarte mică. Bilanțul provizoriu anunțat de autorități este de peste 281 morți și alte sute de răniți. Potrivit presei locale, clădirile s-au cutremurat timp de 20 de secunde, la ora 3.30 dimineața (4:30 ora României).

UPDATE sâmbătă, 00.21 Bilanţul a ajuns la 281 de persoane. 

UPDATE 9:24 Bilanțul cutremurului de miercuri a crescut. 267 de persoane și-au pierdut viața.

UPDATE vineri, 26 august, ora 8:00: Șase români au murit, iar alți 17 sunt dați dispăruți, potrivit MAE. Bilanțul a ajuns la 250 de morți.

UPDATE 08.22: Bilanţul deceselor provocate de seismul din Italia a ajuns la 247, a anunţat joi dimineaţă Protecţia Civilă, precizând că este vorba de un număr provizoriu, relatează Associated Press. Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Ministerul român de Externe Ministerul a anunţat joi decesul unui al doilea cetăţean român în urma cutremurului. De asemenea, MAE a menţionat că au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale, astfel că numărul românilor răniţi în urma seismului din Italia a ajuns la patru. Alţi opt români sunt daţi în continuare dispăruţi.

UPDATE: 8:03 Bilanțul crește de la oră la oră: 247 de oameni și-au pierdut viața. 

UPDATE joi (25 august), ora 7:15 A doua zi după cutremurul devastator din Centrul Italiei, bilanțul a ajuns la 159 de morți. Doi români și-au pierdut viața în urma seismului, iar alți patru au fost răniți. Alți opt cetățeni români sunt în continuare dați dispăruți, potrivit MAE.

UPDATE 12:12 Jucătorul român Constantin Nica a tras o sperietură zdravănă, în urma cutremurului, potrivit digisport.ro: „

A fost destul de puternic, aici în zona mea. Pe mine chiar m-a trezit din somn, nu știam ce se întâmplă. Mă gândeam, bă, ce fac ăștia? Intră din prima, așa, peste noi în cameră? Se auzeau ușile trosnind, se auzea ceva ciudat. Când m-am trezit, fiind după somn am zis că sunt amețit, chestii, dar nu...

A fost destul de ciudat, nu știu ce pagube și victime au fost. A fost tragic, eu m-am speriat foarte tare, am văzut chestii pe aici mișcându-se. Am fost mai norocos, bine că m-am ales doar cu sperietura. Este o zonă cu foarte mulți români”.

Galerie foto cu dezastrul din Amatrice

UPDATE 11:51 Autoritățile italiene au anunțat că a fost vorba de trei cutremure de suprafață cu magnitudini de 6.0, 5.4 și 4.8 grade, urmate de zeci de replici. 

UPDATE 11:00 Operațiunile de salvare și căutările sunt în plină desfășurare. Potrivit presei italiene, salvatorii trebuie să sape cu mâinile goale după victime. Facebook a activat funcția SafetyCheck pentru ca cei care se află în zona afectată de cutremur. În acest mod, utilizatorii rețelei de socializare își pot anunța apropiații că sunt teferi.

Până acum, nu există niciun român printre victime, conform MAE. Ministerul a pus la dispoziție numere de telefon la care românii afectați de cutremur pot apela pentru a cere asistență consulară: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Drumurile spre și din localitatea Amatrice au fost blocate
Drumurile spre și din localitatea Amatrice au fost blocate

Localitatea a fost rasă de pe fața pământului

Durere fără margini pentru victimele din Amatrice
Durere fără margini pentru victimele din Amatrice

Localitatea Amatrice a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 3.30 (4:30 ora României). Mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Amatrice este o comună în Provincia Rieti, Lazio din Italia, care are o populație de 2.685 de locuitori, conform ultimului recensământ, realizat în anul 2011.


    Durere fără margini pentru victimele din AmatriceFoto: AFP
Durere fără margini pentru victimele din AmatriceFoto: AFP

„Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbuşească”, a declarat Sergio Perozz.

Seismul a fost urmat de 80 de replici cea mai puternică fiind de 5,5 grade pe scara Richter. Autoritățile au anunțat că au fost afectate trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice. 

Jumătate din casele din oraş nu mai există
Jumătate din casele din oraş nu mai există

În 2009, în localitatea  L'Aquila, situată la 50 de km de Amatrice, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade. Bilanțul a fost dramatic: 302 de morți și peste 1500 de răniți, potrivit digi24.ro.

Cutremurul a pus la pământ zeci de clădiri
Cutremurul a pus la pământ zeci de clădiri

Imagini dramatice din Amatrice

image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net