Cum se serbează Crăciunul la curtea regală britanică

Ultima actualizare:
Regina decide tot ce se face în zilele de sărbătoare
Regina decide tot ce se face în zilele de sărbătoare

Cu numai câteva zile înainte de Crăciun, Moş Crăciun a pregătit cadourile pentru cei mai răsfăţaţi copii ai familiei regale britanice, prinţul George şi prinţesa Charlotte. S-a îngrijit pentru aceasta bunicul lor, prinţul Charles

Este primul Crăciun pentru micuţa Charlotte, a patra în ordinea succesiunii la tron, care a venit pe lume la 2 mai 2015. Moşul i-a adus în dar un set de păpuşi care poartă numele mamei ei, Kate, şi al său, Charlotte. Prinţul Charles, al treilea în ordinea de succesiune la tron, care a împlinit 2 ani, a primit un adorabil urs de pluş din bumbac bio marca From Babies with Love. Familia regală britanică sărbătoreşte Crăciunul la Sandringham după un protocol bine stabilit.

Tradiţia Crăciunului la curtea regală

Dacă pentru noi toţi Crăciunul este o zi liniştită în familie, pentru familia regală britanică este cu totul altceva. Invitaţii reginei Elisabeta a II-a trebuie să respecte protocolul curţii, care include reguli şi reverenţe. Invitaţii trebuie să sosească într-o ordine bine precizată la Sandringham. Ordinea e bazată pe vechime, ceea ce înseamnă că invitaţii mai vârstnici sosesc printre ultimii. Ultimii sosesc prinţul Charles, moştenitorul tronului, şi soţia sa, Camilla. Regina soseşte cu câteva zile înainte pentru a superviza toate pregătirile. Toţi invitaţii trebuie să respecte programul cu literă de lege. Nu au dreptul să meargă la culcare înaintea Reginei, care rămâne trează, în principiu, până la miezul nopţii. Se fac excepţii doar pentru prinţii George şi Charlotte.


    Regina decide tot ce se face în zilele de sărbătoareFoto: Guliver Getty Images
Regina decide tot ce se face în zilele de sărbătoareFoto: Guliver Getty Images

Ce haine poartă invitaţii

Crăciunul la Sandringham nu este un eveniment oarecare. Invitaţii îşi schimbă hainele de cel puţin trei ori pe zi. Acest lucru presupune că trebuie să aibă o ţinută pentru activităţile de dimineaţă, o alta pentru “afternoon tea” (ceaiul de după amiaza), în principiu un costum pentru bărbaţi şi o rochie din tweed pentru femei, şi o alta, mai pretenţioasă, adică o rochie de seara cu bijuterii, pentru cină. La unul dintre Crăciunuri, fosta soţie a ducelui de York, ducesa Sarah Ferguson, s-a plâns că a trebuit să se schimbe de 7 ori în 24 de ore.

Preparatele tradiţionale

Potrivit tradiţiei, mâncarea de la Sandringham este specifică şi include curcanul de Crăciun, asezonat cu legume. Invitaţii încep ziua cu un mic dejun englezesc, care include şuncă, cârnaţi, hering afumat şi rinichi. Fostul bucătar al prinţesei Diana, Darren McGrady, îşi aminteşte că femeile optează în general pentru ceva mai uşor, cum ar fi fructele, pe care le iau în camerele lor. Prinţul Charles îşi aduce propriile legume pe care le cultivă în grădina sa din Highgrove.

Când se impart darurile

Invitaţii sosesc de obicei la Sandringham la 24 decembrie după-amiaza şi sunt conduşi spre camerele lor, unde se pot schimba pentru ceai. La ora 16.00, toată lumea trebuie să se găsească în White Drawing Room pentru ceai şi gustări. Copiii au ocazia să adauge podoabe la pomul de Crăciun. Apoi sunt trimişi în Red Drawing Room, unde îi aşteaptă cadourile pe mese. Darurile sunt aşezate într-o anumită ordine, a sosirii invitaţilor. Familia regală deschide cadourile în ajunul Crăciunului, fiindcă Regina consideră că ziua de 25 decembrie trebuie dedicată religiei.

Ce cadouri se oferă

Nu se obişnuiesc cadourile foarte scumpe, ci cadouri simple şi pline de semnificaţie sau distractive. Prinţesa Diana a făcut greşeala, la unul dintre primele ei Crăciunuri de la Sandringham, să aducă daruri scumpe pentru familia socrilor. Prinţesa Kate s-a adaptat mai bine tradiţiei, aducând prinţului Harry un ghid care să-l ajute să-şi găsească o iubită. Prinţesa Anne i-a oferit prinţului Charles un scaun de toaletă şi o râşniţă de piper prinţului Philip. După deschiderea cadourilor, familia se schimbă din nou pentru cină în ţinute de seară. Adulţii şi copiii iau cina împreună, iar cei mai mici în camerele lor. După cină, Regina se ridică pentru a semnala femeilor că trebuie să meargă în altă cameră pentru a bea cafeaua, iar bărbaţii rămân pe loc pentru un pahar de alcool.

În ziua de Crăciun

După micul dejun, întreaga familie se îmbracă pentru a merge la biserica din Sandringham la ora 11.00. Apoi, toată lumea revine “acasă” pentru lunch (prânz), la care se serveşte curcanul de Crăciun şi o selecţie de cărnuri reci, înainte de a privi discursul anual al reginei, restransmis la televiziune la ora 15.00. A doua zi, dimineaţa, după un alt mic dejun englezesc, familia se întâlneşte pentru vânătoare. Numai bărbaţii sunt autorizaţi să ia parte la vânătoare, fiindcă femeile nu au dreptul să poarte arme în prezenţa Reginei. La încheierea vânătorii, invitaţii se întorc la casele lor. Kate şi William se duc în general la Bucklebury pentru a-i vedea pe părinţii ei, apoi merg la Balmoral, unde se află Charles şi Camilla. Kate şi William au o casă în apropiere de Anmer Hall, care face parte din domeniul Sandringham. Regina şi prinţul Philip rămân la Sandringham până în luna februarie. Elisabeta a II-a insistă ca decoraţiunile de Crăciun să fie păstrate până se întoarce ea la Palatul Buckingham din Londra.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net