Ce va face Putin după ce turcii ”i-au înjunghiat pe ruși pe la spate”

Ultima actualizare:
Turcii au doborât un avion rusesc la granița cu Siria
Turcii au doborât un avion rusesc la granița cu Siria

Vestea că Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc după ce acesta i-ar fi violat spațiul aerian marți, 24 noiembrie, a creat panică și i-a făcut pe mulți să se gândească la eventualitatea izbucnirii unui război. Experții consultați de vox.com arată cum se așteaptă să reacționeze Putin, astfel încât să satisfacă ”nevoia de sânge” a rușilor, fără să pună în pericol noile parteneriate cu statele occidentale împotriva organizației teroriste Stat Islamic.

Un avion de război rusesc a fost doborât marţi, 24 noiembrie, de aviaţia turcă la graniţa dintre Turcia şi Siria, după ce acesta a violat spaţiul aerian al Turciei şi a ignorat cele 10 avertismente transmise timp de 5 minute, pentru a-și devia cursul zborului.

Cei doi piloți s-au catapultat, însă unul ar fi fost ucis de rebelii turkmeni care acționează la granița Siriei cu Turcia și împotriva cărora fusese trimis de fapt avionul. Celălalt s-ar afla în custodia armatei siriene, care este de partea președintelui Bashar al-Assad, sprijinit de ruși.

Declarațiile președintelui Putin au fost foarte dure imediat după incident, în vreme de oficialii NATO au făcut apel la moderație pentru a evita o escaladare a conflictului. Putin i-a acuzat pe turci că ”i-au înjunghiat pe ruși pe la spate” și a avertizat că vor exista consecințe serioase.

Cum a ajuns pilotul în spațiul aerian al Turciei?

Profesorul Mark Galeotti, de la Centrul pentru Afaceri Globale din cadrul Universității din New York, crede că este puțin probabil ca la originea incidentului de la granița Turciei cu Siria să se afle o eroare de pilotaj.

Francois Hollande și Barack Obama au avut o discuție la Casa Albă despre necesitatea de a-și uni forțele împotriva organizației teroriste Stat Islamic
Francois Hollande și Barack Obama au avut o discuție la Casa Albă despre necesitatea de a-și uni forțele împotriva organizației teroriste Stat Islamic

”Este greu de crezut că a greșit pilotul, date fiind dotările aviației moderne, dar nu putem exclude cu totul această posibilitate”, a declarat Galeotti, expert în politica externă a Rusiei, pentru vox.com.

”Având în vedere că Turcia este o țară NATO, este posibil ca Rusia să fi încercat doar să-și umfle mușchii politico-diplomatici și să fi provocat acest incident numai ca să arate că poate s-o facă fără să fie pedepsită”, a adăugat expertul.

O a treia posibilitate ar fi ca pilotul să fi ajuns doar pentru scurt timp în spațiul aerian al Turciei, în timp ce pregătea lansarea bombei. O asemenea manevră nu e imposibilă, având în vedere că Turcia susține rebelii sirieni turkmeni, iar ținta se prea poate să fi fost de fapt în interiorul graniței turce.

Obama i-a bătut apropouri lui Putin

De altfel, președintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a atras atenția lui Vladimir Putin că situația s-ar putea schimba dacă Rusia și-ar direcționa eforturile împotriva organizației teroriste Stat Islamic.


    Francois Hollande și Barack Obama au avut o discuție la Casa Albă despre necesitatea de a-și uni forțele împotriva organizației teroriste Stat IslamicFoto: Getty Images
Francois Hollande și Barack Obama au avut o discuție la Casa Albă despre necesitatea de a-și uni forțele împotriva organizației teroriste Stat IslamicFoto: Getty Images

„Cred că situaţia arată problema cu operaţiunile Ruisei în Siria, în sensul că ei operează foarte aproape de frontiera cu Turcia şi se orientează spre opoziţia moderată (siriană). Dacă Rusia şi-ar direcţiona energiile spre Daesh, Statul Islamic, unele dintre aceste conflicte şi potenţiale pentru greşeli sau escaladări ar fi mai puţin probabil să apară”, a spus Obama, în timpul unei conferinţe alături de preşedintele Franţei, Francois Hollande, conform gandul.info.

Vladimir Putin își umflă mușchii sau avertismentul este real?

Imediat după incident, Putin, aflat într-o vizită în Iran, a folosit un ton foarte categoric. ”Ne-au înjunghiat pe la spate. Incidentul va avea consecinţe grave asupra relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. În loc să ne contacteze pe noi, Turcia a preferat să se adreseze partenerilor ei NATO pentru a discuta despre acest incident. De parcă noi am fi doborât un avion turcesc, și nu invers. Ce? Vor să pună NATO în slujba ISIS?”, a spus Putin.

Profesorul Galeotti crede că Rusia nu va declanșa un nou război diplomatic și cu atât mai puțin ceva mai serios de atât.

”Cel mai probabil vom asista la câteva gesturi cu valoare simbolică: interdicția pentru avioanele turcești de a ateriza pe aeroporturile din Rusia, anumite sancțiuni economice, câteva contre cu ambasadorul Turciei la Moscova, lucruri de genul acesta”, a spus Galeotti.

În același timp, expertul crede că autoritățile ruse așteaptă măcar un semn cât de firav de regret din partea autorităților de la Ankara, astfel încât nevoia de sânge a poporului să fie potolită printr-o reacție de tipul: ”Turcii au greșit, dar și-au dat seama de asta, vom depăși momentul”.

Rivalitatea istorică dintre Rusia pre-sovietică și Imperiul Otoman a sădit în subconștientul colectiv al rușilor ideea că turcii nu sunt de încredere, așa că o asemenea rezolvare a problemei nu e exclusă.

Cum s-au desfășurat ostilitățile pe teritoriul Siriei și ce rol au jucat Rusia și Statele Unite

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net