Avion prăbuşit în Franţa: «Am zburat la 200 km de valea morţii» EXCLUSIV

Ultima actualizare:

    Mărturii cutremurătoare ale unui pilot român care  a asistat din aer la prăbuşirea avionului din Alpii FranceziFoto: AP/Afp
Mărturii cutremurătoare ale unui pilot român care a asistat din aer la prăbuşirea avionului din Alpii FranceziFoto: AP/Afp

24 martie 2015, ora. 10.50. Soarele blând de primăvară dezmierda cabina piloţilor români care zburau deasupra Mării Mediterane, înapoi, către casă. Nori albi pluteau blând la 4.000 de metri. Deodată, liniştea este curmată brusc de un semnal de urgenţă. La mai puţin de 200 de kilometri depărtare, un Airbus A320-111 se zdrobeşte de Alpii Francezi. Mor 150 de de oameni.

Ora 10.50. La 11.000 de metri altitudine, în aeronava românească, pasagerii habar nu au că zborul 4U9525 nu avea să mai ajungă niciodată la destinaţie. În căştile piloţilor începe coşmarul. “Piloţii francezi care zburau la momentul respectiv dezbăteau cauza tragediei. Nimeeni nu ştia câte victime sunt însă orice pilot de Airbus se gândeşte în primul rând la o depresurizare în aeronavă. În astfel de situaţii piloţii trebuie să coboare la 3.300 de metri, pentru ca pasagerii să poată respira fără măşti”, ne-a declarat comandantul Şerban D., cel care se afla la manşa avionului care se îndrepta spre România. Acesta a fost şocat de viteza cu care piloţii de pe Germanwings au coborât: 1.100 de metri pe minut. Însă în Alpii Francezi sunt zone sub 5.000 de metri unde nu ai voie să cobori că te loveşti de munţi. În plus, se ştie că în zonă au loc manevre militare cu MIG-uri. Însă povestea tragediei avea să prindă contur abia după aterizarea pe Otopeni, iar comandantul Şerban D. avea să exclame: “Incredibil! Am decolat în acelaşi timp...”.

Avion prăbuşit în Franţa: Iată filmul dezastrului

  • 10.01 (ora locală): Zborul 4U 9525 aparţinând companiei GermanWings, cu 144 de pasageri la bord, decolează de pe aeroportul din Barcelona (Spania) cu destinaţia Düsseldorf (Germania). Călătorii, între care 16 de elevi germani, se întorc acasă.
  • 10.30. Piloţii transmit că aeronava zboară în condiţii meteo favorabile la o altitudine de 11.500 m, deasupra Alpilor Haute-Provence cu o viteză de 856 km/h.
  • 10.45. Avionul pierde altitudine. Piloţii accelerează până la 882 km/h. 45 de spanioli, 67 germani şi 32 de turci, sunt cuprinşi de panică deasupra Alpilor francezi. În doar 8 minute, aeronava a coborât de la 11.500 m până la 2.071 m. Avionul dispare de pe radare, deasupra regiunii Digne-les-Bains, la puţin peste 1,731 de metri altitudine.


    Foto: AP/Afp
Foto: AP/Afp
  • 10.53. Avionul se prăbuşeşte, dezintegrându-se complet, iar resturile sunt împrăştiate pe o arie de 2 kilometri pătraţi. Martorul Pierre Polizzi a relatat că accidentul a avut loc într-o zonă inaccesibilă, cu pante periculoase. Primul elicopter cu salvatori a ajuns la locul tragediei după 45 de minute de la prăbuşire. În localitatea Seyne-les-Alpes a fost instalat centrul de comandă al operaţiunilor de căutare. Căpitanul avea peste 10 ani de experienţă cu Lufthansa şi GermanWings şi peste 6.000 de ore de zbor. Aeronava avea 24 de ani vechime, iar ultima inspecţie tehnică a fost făcută în vara anului 2013.

Avion airbus A320-211
Avion airbus A320-211

Click! spune

Filmul prăbuşirii avionului Airbus  A320
Filmul prăbuşirii avionului Airbus A320

GermanWings este o companie aeriană low-cost germană, înfiinţată în 1997, parte a companiei Lufthansa. Germanwings a pornit ca o divizie low-cost a Eurowings, dar din 2009 a fost preluată integral de Lufthansa. Compania operează şi zboruri din România, către Berlin şi Düsseldorf, cu plecare de pe aeroportul Otopeni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net