Al Treilea Război Mondial poate începe în 30 de secunde

Ultima actualizare:

    Situaţia din Siria e din ce în ce mai tensionată, iar atacurile ar putea duce la un nou război mondialFoto: AFP
Situaţia din Siria e din ce în ce mai tensionată, iar atacurile ar putea duce la un nou război mondialFoto: AFP

Situaţia din Siria este din ce în ce mai tensionată, iar experţii cred că suntem în pragul unui al Treilea Război Mondial. Forţele armate americane au anunţat că au lansat 24 de atacuri asupra ISIS sâmbătă (10 octombrie), iar Rusia susţine că a lovit 55 de tabere ale Statului Islamic, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a ridiculizat Vestul pentru lipsa de rezultate.

Însă rebelii de la sol susţin că atacurile Moscovei din Siria, alături de forţele loiala lui Bashar al-Assad, au avut ca ţintă grupuri care nu sunt asociate cu ISIS, printre care şi luptători antrenaţi de Statele Unite. 

Pe măsură ce spaţiul aerian din Siria devine din ce în ce mai aglomerat, comandanţii militari se tem că ciocniri între avioane, elicoptere, drone şi rachete sunt din ce în ce mai posibile. Acest lucru ar putea avea ramificaţii globale, conform mirror.co.uk. 

"E imposibil să împarţi un astfel de spaţiu aerian. E ca şi când ai încerca să rezolvi un cub Rubik care se roteşte cu o viteză de peste 1.500 de km/h. Având în vedere traficul aerian intens, sunt reale griji că un avion va fi doborât din greşeală, care va fi considerată rea intenţie. Asta înseamnă că suntem la câteva secunde de un război", a declarat un expert militar. 

Avioanele ruse şi americane, la un pas să se ciocnească

Unele avioane americane au fost nevoite să abandoneze anumite ţinte pentru a evita forţele ruse. Ba chiar unele au fost la un pas să se lovească de avioane ruse. Potrivit comandantului campaniei americane din Siria, locotenentul general Charles Brown, avioanele celor două ţări au fost la o distanţă de 32 de km unele de altele - adică un impact ar fi fost posibil în 30 de secunde. 

O astfel de eroare ar putea duce la un "incident diplomatic de proporţii catastrofice", susţine un expert militar, Andrew Foxall. 

Mai mult, obiectivul Rusiei este foarte diferit de cel al coaliţiei NATO şi al dorinţei Vestului de a schimba regimul lui Assad. "Interesul Kremlinului e de a menţine un regim pro-rus în Siria"; mai spune Foxall. Acest lucru ar putea accentua conflictul din zonă. 

Intervenţia Chinei a dus la complicarea problemei: unii experţi se tem că Beijing-ul ar putea folosi atacurile asupra ISIS pentru a ţinti rebelii sirieni. 

Ruşii vor să îi câştige pe irakieni şi iraniei drept aliaţi

O altă problemă ridicată de experţii militari e faptul că Irak ar putea cere ajutorul Rusiei împotriva ISIS. De altfel, Kremlinul şi-ar putea extinde influenţa în rândul musulmanilor shia din Iran şi Irak, ţinte al Statului Islamic. Alianţele din Orientul Mijlociu aduc aminte de perioada dinaintea primului Război Mondial.

"Nu ştiu alt conflict recent comparabil când vine vorba de interesele naţionale aflate în joc", a spus Andrew Foxall. 

La graniţa de vest a Siria, Turcia a reacţionat dur după ce avioane ruseşti au trecut prin spaţiul aerian turc. NATO în schimb a avertizat Kremlinul că îşi va apăra membrii şi aliaţii dacă e nevoie. 

În această situaţie, fostul şef al Serviciului Britanic de Inteligenţă MI6, John Sawers, a atenţionat că Rusia şi Vestul se vor ciocni dacă Putin nu decide să coopereze cu Statele Unite şi coaliţia condusă de acestea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net