Nicolas Sarkozy, la puşcărie pentru 54 de milioane de euro

Ultima actualizare:

    Fostul şef de stat  riscă 10 ani de puşcărieFotografii: reuters/ hepta
Fostul şef de stat riscă 10 ani de puşcărieFotografii: reuters/ hepta

”Bombă”, în Franţa! Fost preşedinte între anii 2007-2012, Nicolas Sarkozy a fost reţinut, ieri, pe neaşteptate, sub acuzaţia de trafic de influenţă. El devine astfel primul fost şef de stat francez care ajunge la zdup.

Ieri unul dintre cei mai puternici oameni din Europa, astăzi după gratii! Nicolas Sarkozy (59 de ani) a fost adus, marţi, la ora 8.00, la Biroul central de luptă împotriva corupţiei din Nanterre, o suburbie a Parisului. Fostul şef de stat, odinioară vesel şi impunător, a fost şocat când a fost informat că era reţinut pentru 24 de ore, pentru audieri, cu posibilitate de prelungire a mandatului de reţinere. Negru de supărare, Sarkozy a aflat apoi că avocatul său, Thierry Herzog, şi judecătorul Gilbert Azibert  fuseseră reţinuţi cu o zi în urmă din cauza lui.

Sarkozy, alături de Carla Bruni şi fiica lor, Giulia
Sarkozy, alături de Carla Bruni şi fiica lor, Giulia

Sarkozy e acuzat că a încercat să scape basma curată în procesul în care este acuzat că a obţinut necinstit 4 milioane € de la Liliane Bettencourt (90 de ani), profitând de debilitatea ei, şi în ancheta în care e acuzat că ar fi primit 50 de milioane € de la fostul lider libian Muammar al-Gaddafi, bani pe care i-a folosit în campania electorală în 2007, conform Daily Mail. Fostul preşedinte i-ar fi oferit lui Azibert o slujbă atractivă pentru a-l informa despre mersul investigaţiilor prin intermediul lui Herzog. Sarkozy şi cei doi şi-ar fi folosit relaţiile în domeniul judiciar pentru a influenţa cursul justiţiei. Suspectând că telefonul său este ascultat, fostul lider francez folosea un mobil înregistrat pe numele Paul Bismuth pentru a ţine legătura cu Herzog. Dacă va fi găsit vinovat, Sarkozy ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare şi amendă de 150.000 € (657.201 lei). Este un caz fără precedent în istoria modernă a Franţei. Şi alţi preşedinţi francezi, cum ar fi Jacques Chirac (în funcţie între 1995-2007) sau François Mitterrand (în funcţie între 1981-1995), au fost acuzaţi de corupţie, dar nu au ajuns după gratii.

I-a fost revocată imunitatea prezidenţială

Fiul unui ungur provenit dintr-o familie aristocratică şi al unei juriste cu origini evreieşti, Nicolas Sarkozy este licenţiat în Drept Public şi în Ştiinţe Politice. A fost de două ori ministru de Interne al Franţei, între 2002-2004 şi 2005-2007. A fost preşedintele Franţei între anii 2007-2012. Arestarea lui a avut loc după ce i-a fost revocată imunitatea prezidenţială de care trebuia să beneficieze timp de cinci ani după ce a deţinut funcţia de şed de stat. Reţinerea a fost dispusă în contextul în care se aştepta ca Sarkozy să revină pe scena politică.

Este căsătorit din 2008 cu Carla Bruni

Sarkozy a rămas şocat când i s-a  spus că este reţinut
Sarkozy a rămas şocat când i s-a spus că este reţinut

După ce nu a reuşit să-şi reînnoiască mandatul prezidenţial în 2012, Nicolas Sarkozy (cu o avere declarată de 2 milioane €) ducea o viaţă liniştită alături de soţia sa, fostul fotomodel Carla Bruni (46 de ani). Cei doi s-au căsătorit în 2008 şi au o fetiţă, Giulia, în vârstă de 3 ani. Fostul preşedinte francez este la a treia căsătorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net