Asta mai lipsea! Sârbii îl revendică pe Vlad Ţepeş

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un tabloid de la Belgrad lansează o ipoteză şoc: Vlad Ţepes ar fi fost sârb la origine. Pentru a susţine această teorie, un istoric sârb invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”, din 1897, care nu are însă niciun fundament istoric.

În ediţia din 3 decembrie 2011, cotidianul Kurir a titrat pe prima pagină: „Contele Dracula a fost sârb". „Poporul meu a murit în bătălia de la Kosovo, sunt cuvintele nobile ale lui Vlad Ţepeş din celebrul roman Dracula", notează articolul.

Cel care a lansat această teorie este Jovan Deretic, un controversat istoric sârb, autor al mai multor lucrări despre originile poporului sârb.

„Dracula a fost sută la sută sârb! Pe piatra de mormânt a lui Dracula este scris: „Aici zace Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu”, scris în cea mai curată limbă sârbă. „Ce alte dovezi mai vreţi?” a declarat Deretic pentru cotidianul Kurir.

simeon stalpnicul png

Istoricul merge chiar mai departe cu această teorie elucubrantă: „De altfel, majoritatea românilor de azi sunt la origine sârbi. Mulţi nu ştiu că, până în secolul al XIX-lea, românii au vorbit limba noastră şi au utilizat scrierea noastră. I-am numit vlahi, adică păstori, deoarece populaţia din Transilvania se ocupa preponderent cu această ramură a agriculturii”.

Articolul din cotidianul Kurir abundă de erori, autorul menţionând că Vlad Ţepeş s-ar fi născut într-un sat de lângă Târgovişte, când, de fapt, izvoarele istorice plasează naşterea sa la Sighişoara.

În sprijinul afirmaţiilor sale, istoricul Jovan Deretic invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”, care nu are însă niciun fundament istoric.

„O mare ruşine s-a abătut asupra poporului meu, din Kosovo în 1389 , atunci când steagurile de vlahi şi unguri au fost înfrânte de turci", citează cotidianul belgrădean din romanul „Dracula”.

„De ce Dracula a spus că turcii i-au cucerit poporul, când se ştie faptul că turcii s-au luptat cu sârbii în Kosovo? Asta înseamnă că Dracula, care a servit ca sursă de inspiraţie pentru Bram Stoker, a fost de fapt sârb”, a concluzionat istoricul.

Istoricii români demontează această teorie fără niciun fundament istoric.

„Romanul lui Bram Stoker este o ficţiune, de la început şi până la sfârşit, nu are nicio valoare din punct de vedere istoric. Vlad Ţepeş şi tatăl său, Vlad Dracul, aparţin istoriei româneşti, sunt filiaţie directă din domnitorii români, din Basarabi. Nu este niciun fel de dubiu în privinţa asta, iar Basarab nu era în niciun caz sârb”, a declarat pentru reputatul istoric Dinu C. Giurescu, membru al Academiei Române.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net