Corespondenţă din Grecia: La Atena protestează, în insule se distrează

Ultima actualizare:
Grecii stau la plajă şi joacă table  fără nici o grijă
Grecii stau la plajă şi joacă table fără nici o grijă

Trei luni am visat la vacanţa de vară. Am planificat-o la “sânge”. Drum, transport, cazare, excursii, bani. Ştiam tot ce voi face în săptămâna pe care urma s-o petrec în Grecia, în insula Lefkada. Un singur lucru n-am prevăzut: criza ce avea să lovească Grecia, fix cu o zi înainte să ajung acolo.

Luni seara am părăsit România, cu inima-ndoită. Ştiam că în Grecia toate băncile sunt închise, aşa că am luat bani cash cât să-mi ajungă o săptămână, dar am pus şi cardul în portofel. Am văzut imagini cu pensionari leşinând la bancomate, cozi la magazine pentru provizii, mitinguri incendiare pe străzile Atenei. „Unde mă duc?”, mă întrebam.

Mi-am luat inima în dinţi şi am făcut plinul la maşină înainte să trec graniţa dintre Bulgaria şi Grecia. O dată pentru că la vecinii bulgari litrul de benzină e 1,28 euro, în timp ce la greci a ajuns la 1,63 euro. Şi doi, pentru că imediat ce treci de Salonic greu găseşti benzinării cu „marfă”. Unele nu aveau nici picătură de combustibil, altele aveau doar motorină. Preţul: 1,30 euro litrul.

În rest, drumul spre Lefkada este un vis. Un vis ... european. Autostrada ca-n palmă, cu zeci de tuneluri şi viaducte, a fost terminată în 2009 cu fonduri UE.

Nu e tavernă fără un dans grecesc
Nu e tavernă fără un dans grecesc

Cum am trecut tunelul şi am ajuns în staţiunea Nidri din Lefkada, singura insulă unde nu e nevoie de feribot, am simţit aerul de vacanţă. Străzile pline de turişti: englezi, elveţieni, polonezi, bulgari şi bineînţeles români.

Comercianţii greci relaxaţi la o cafea şi o ţigare în faţa magazinelor. Miros de gyros şi calamar prăjit. Nimic schimbat faţă de anul trecut, nici un stres, nici o apăsare.

Strada cu magazine este aglomerată  chiar şi la ore târzii
Strada cu magazine este aglomerată chiar şi la ore târzii

“Ce criză, doamnă? Ce austeritate? Pe noi nu ne interesează ce vrea Merkel. Nici ce vrea Tsipras (n.r. premierul grec). Să ne lase în pace cu referendumul lor. Noi facem turism din tată-n fiu şi avem aici câţiva măslini. Trăim normal. Nici bogaţi, nici săraci. Vreţi un ouzo şi-o cafeluţă, să vă treacă de oboseală?”, m-a întâmpinat Sotiris, patronul pensiunii la care mi-am făcut rezervare. De altfel, omul occidental. Am plătit cu cardul 315 euro pentru 7 nopţi. Şi acum, să înceapă distracţia!


    Strada cu magazine este aglomerată  chiar şi la ore târzii
Strada cu magazine este aglomerată chiar şi la ore târzii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net