«Joaca de Dumnezeu» - cele mai clonate animale

Ultima actualizare:

    Oile pot fi modificate genetic astfel incat sa produca substante necesare in tratamentul diverselor boli. (Foto arhivă)
Oile pot fi modificate genetic astfel incat sa produca substante necesare in tratamentul diverselor boli. (Foto arhivă)

Mai toti am auzit de oaia Dolly - primul mamifer clonat in 1996 din celulele unui animal adult. De atunci insa multe alte animale au fost clonate, din notive diferite: studii genetice, medicale sau pur si simplu de cei care doreau un animal identic cu cel pe care il aveau. Urmariti in continuare lista celor mai clonate animale.

Este imposibil de stiut la ora actuala cate animale au fost clonate in lume - nu exista rapoarte oficiale, cu detalii despre clonarile efectuate.De cand in 2008 in SUA FDA (Food and Drug Administration) a declarat carnea ce provine din animalele clonate ca fiind perfect comestibila, s-a asistat la o intensificare a clonarii in diverse laboratoare din lume.

Va prezentam in continare lista celor 5 animale care sunt, probabil, cele mai clonate in lume:

5) Animale domestice - mai ales câini

Primul caane clonat a fost realizat in 2005 in Corea de Sud, iar prima pisica in 2011. De atunci alti cel putin 40 de caani au fost clonati; numarul pisicilor fiind necunoscut.

Mii de persoane platesc pana la 1000$ ca sa pastreze tesuturi ale animalelor domestice - caani sau pisici, pentru o eventuala viitoare clonare. Comapia RNL Bio, cu baza la Seul a chiar demarat o afacere in acest sens - pentru circa 150,000 $ se poate clona animalul preferat! Pana la ora actuala se pare ca au fost clonati circa 20 de caani.

4) Oi si capre

Se estimeaza ca la ora actuala exista cel putin 500 de porci clonati in lume. (Foto arhivă)
Se estimeaza ca la ora actuala exista cel putin 500 de porci clonati in lume. (Foto arhivă)

Din punct de vedere stiintific, clonarea oilor si a caprelor este extrem de interesanta. Oile, de exemplu, pot fi modificate genetic astfel incat sa produca substante necesare in tratamentul diverselor boli. Este cazul oilor capabile sa produca lapte ce contine o proteina ce ajuta in tratamentul hemofiliei.

Alte motive pentru clonarea oilor si a caprelor sunt legate de calitatea carnii sau a lanii.

In 2008 carnea clonata de oaie a fost inclusa in lista alimentelor comestibile.

3) Porci

Clonarea porcilor are de a face cu faptul ca acestia pot produce organe folosite pentru transplant uman. Prin modificari genetice se pot obtine porci a caror organe, precum inima sau rinichii, sau celule se pot transplanta direct la oameni. In tratamentul diabetului se pot folosi porci care produc insulina.

Se estimeaza ca la ora actuala exista cel putin 500 de porci clonati in lume. Carnea de porc clonat a fost inclusa in lista alimentelor comestibile.

2) Bovine

Clonarea are scopul de a imbunatati rasa - prin clonarea exemplarelor cele mai reusite - din punct de vedere al carnii sau al laptelui.

Clonarea unei vaci costa intre 10,000$ si 20,000$ - ceea ce face ca procedura sa fie putin folosita la ora actuala.

Exista companii care ofera clonarea contra cost; se estimeaza ca la ora actuala numarul bovinelor clonate in lume este de cateva mii.

1) Soareci

Se estimeaza ca numarul soarecilor clonati este de ordinul miilor si, probabil, va continua sa creasca. (Foto arhivă)
Se estimeaza ca numarul soarecilor clonati este de ordinul miilor si, probabil, va continua sa creasca. (Foto arhivă)

Soarecii sunt printre animalele cele mai folosite in laboratoarele biomedicale. Primul soarece clonat, Cumulina, s-a nascut in 1998. In urmatoarele 5 luni, creatorii Cumulinei au realizat alte 60 de clone.

Intrucat soarecii sunt folositi in cercetarea biomedicala, este extrem de important sa se poata realiza studii pe exemplare identice din punct de vedere genetic. Se estimeaza ca numarul soarecilor clonati este de ordinul miilor si, probabil, va continua sa creasca.

Clonarea este un proces dificil si nu lipsit de pericole; mai bine de 90% din tentativele de clonare esueaza. Chiar si atunci cand procedura reuseste - animalul clonat de multe ori nu supravietuieste o perioada indelungata.

Exista, bineinteles, o serie de probleme etice legate de clonare - despre care insa nu discutam in acest articol.

Cătălina

Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net