Alertă în Turcia! Bază militară NATO luată cu asalt de protestatari

protest_turcia.jpg

protest baza aeriana Incirlik, turcii ies in strada, Allah Akbar
Foto: dailystar.co.uk

Vrei un iPhone 7?

Click.ro iti ofera sansa acum!

Mii de turci au umplut străzile din imediata apropiere a bazei militare NATO Incirlik, situată la marginea orașului Adana, cerându-le soldaților americani și britanici cantonați aici să părăsească țara. Cei 3.700 de militari au intrat în alertă după ce protestarii au început să strige „Allah Akbar” (Allah e mare).

Protestatarii au scandat lozinci împotriva statelor occidentale, în special împotriva SUA, încă de ieri. Azi, însă, protestul lor s-a intensificat. Ei au ars drapelul american și le-au cerut militarilor să părăsească baza, informează dailystar.co.uk. Până în acest moment nu există indicii că militarii NATO ar fi ripostat, însă aceștia sunt în alertă de gradul zero. „Allah Akbar” și „Death to USA” au fost cele mai înspăimântătoare cuvinte pe care aceștia le-au auzit din piepturile demonstranților. Protestul spontan vine la scurt timp de la tentativa eșuată de răsturnare a regimului Erdogan.

Zeci de mii de soldați, polițiști, profesori și angajați din alte structuri ale statului au fost concediați și încarcerați sub acuzația că ar fi contribuit la puciul nereușit.

Baza militară Incirlik din Turcia e situată la circa 220 km de granița cu Siria, care se întinde pe 1.335 de hectare. De aici se pot lansa atacuri cu avione de vânătoare către poziții ale Statului Islamic. În timpul puciului din 15 iulie, această bază a rămas fără curent electric. Stabilimentul a funcționat mai multe zile doar pe bază de generatoare.