Teroare în Norvegia. Atac terorist în Oslo şi pe insula Utoya, soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi -FOTO/VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Haos în centrul oraşului Oslo, după ce două explozii puternice s-au produs vineri în apropiere de sediul Guvernului norvegian, în urma cărora 7 persoane au murit. La puţin timp după aceste atentate, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul, la Utoya, o insulă de la periferia capitalei norvegiene, la o şcoală de vară a tineretului din Partidul Laburist din Norvegia. Bilanţul poliţiei locale: 80 morţi.

11.00 Bilanţul victimelor din atentatul de ieri din capitala norvegiană a ajuns la 91 de persoane decedate. Cel puţin 84 de persoane au murit în atacul armat la şcoala de vară a tineretului laburist, pe insula Utoeya, iar alte şapte au fost ucise în explozia unei bombe în centrul capitalei, relatează Sky News.

09.20 Un norvegian în vârstă de 32 de ani a fost arestat pentru atacul armat de pe insula Utoya, din apropiere de Oslo. Anders Behring Breivik a fost arestat aseară de poliţişti. Televiziunea TV2 informează că suspectul este apropiat de mediile de extremă-dreapta şi avea două arme înregistrate pe numele său, între care o puşcă automată.

09.00 Bilanţul atentatului cu bombă comis vineri în centrul capitalei norvegiene şi al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o şcoală de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel puţin 87 de morţi, relatează AFP.

Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi şi revendicate în numele al-Qaida de o celulă islamistă radicală.

05:00 Ultima numărătoare a poliţiştilor privind persoanele împuşcate mortal de la şcoala de vară de pe insula Utoya a atins cifra 80, potrivit msnbc.msn.com.

03:00 Bărbatul, care ar fi pus bombele în Oslo şi a deschis focul asupra taberei de pe insulă, ar fi Anders Behring Breivik, potrivit news.sky.com. Potrivit oficialităţilor, acesta ar fi lucrat singur, neexistând nicio implicaţie teroristă. El ar fi avut timp să ajungă în 30 de minute, scurse între cele două incidente, din centrul capitalei norvegiene pe insula Utoya.

02:55 "Bilanţul oficial al morţilor după explozia de la Oslo rămâne la 7 morţi şi 90 de persoane spitalizate", a spus un purtător de cuvânt al primăriei oraşului, potrivit CNN. Poliţia a terminat căutările în clădirea lângă care au avut loc exploziile, iar acum cercetează locuinţele din împrejurimi pentru a vedea cât sunt de afectate şi dacă proprietarii pot sta în ele.

01:30 poliţia norvegiană a anunţat că a găsit explozibil nedetonat pe insula Utoya. Părinţii, care şi-au trimis copiii în tabără sunt îngrijoraţi. "Fiica mea a reuşit să se ascundă în toaletă cu nişte prieteni de unde ne-a trimis nişte mesaje. Auzea focurile de armă şi era speriată. Mulţi dintre părinţi nu ştiu nimic despre copii lor", a spus pentru BBc Anita Bakaas.

01:15 bărbatul arestat în uniformă de poliţist şi care a deschis focul pe insula Utaya nu a lucrat niciodată în poliţie, are 32 de ani şi este de naţionalitate norvegiană, potrivit poliţiei, citată de BBC.

UPDATE 23:42 Prim ministrul norvegian Jens Stoltenberg a ţinut o conferinţă de presă la Oslo: "Vom găsi vinovatul şi îl vom face responsabil. Nimeni nu ne bombardează până la tăcere. Nimeni nu ne va împuşca pentru a tăcea. Nimeni nu ne va speria vreodată şi ne va îndepărta de a fi Norvegia. Nu ne veţi distruge. Nu veţi distruge democraţia noastră, idealurile noastre pentru o lume mai bună".

UPDATE 23:19 o televiziune din Norvegia a arătat imagini surprinse de de-asupra insulei, în care membri ai echipajului de salvare Swat ajută răniţii şi caută persoanele dispărute. Tot aceste imagini i-au surprins pe unii adolescenţi, care încercau să scape de un alt eventual atac înotând departe de insulă.

UPDATE 23:00 un bărbat a fost arestat, acesta fiind bănuit că ar avea legătură cu atacul asupra tineretului din tabără, dar şi cu bomba de la Oslo, spune poliţia din Norvegia. Ministrul de externe a completat că persoana arestată este de rasă caucaziană, înaltă şi blondă, şi este în acest moment interogată de poliţia locală din Utoeya.

22:50 cel puţin 9 persoane au murit în atacul asupra taberei de tineret, susţine poliţia din Norvegia, deşi martorii locali declară că au văzut cel puţin 20 de cadavre . "Situaţia merge din rău în mai rău", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale norvegiene de Poliţie, adăugând că majoritatea copiilor prezenţi în campus aveau 15-16 ani, potrivit The New York Times.

UPDATE 22:39 Publicaţia The New York Times anunţă că gruparea teroristă Ansar al-Jihad al-Alami sau Helpers, aparţinând de Global Jihad, ar avea legătură cu atentatele din Norvegia

UPDATE 22: 25 Preşedinţii din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, au condamnat cu vehemenţă atacurile de la Oslo, cerând intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului.

"Le transmit condoleanţe personale norvegienilor. Acet gen de atacuri reamintesc comunităţii internaţionale de obligaţia combaterii terorismului şi de necesitatea intensificării schimbului de informaţii", a spus Obama din Biroul Oval, unde s-a întâlnit cu premierul Noii Zeelande, John Key.

"În aceste momente grele, vreau să transmit condoleanţele întregului popor francez pentru poporul norvegian. Aceste atacuri sunt odioase şi inacceptabile", a spus şi Sarkozy, potrivit BBC.

Vezi foto în Media Center

UPDATE 21.49 Douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa în schimbul de focuri de pe insula de la periferia oraşului Oslo, potrivit CNN.

UPDATE 21.40 Autorităţile norvegiene cred că cele două atacuri comise în zona Oslo au fost coordonate

Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate, informează AFP.

simeon stalpnicul png

Foto: Reuters

"Există motive întemeiate să credem că există o legătură între cele două evenimente", a declarat comisarul de poliţie Sveinung Sponheim. Explozia, care probabil a fost provocată de o maşină-capcană, a avut loc într-o zonă unde sunt multe clădiri guvernamentale, inclusiv Biroul primului-ministru.

Într-un alt incident, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul vineri în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insulă de la periferia oraşului Oslo, cel puţin patru persoane fiind ucise. Incidentul armat a avut loc pe Insula Utoya, unde vineri trebuia sa fie prezent şi premierul Jens Stoltenberg. Echipele pirotehnice caută dispozitive explozive pe insula unde aproximativ 560 de persoane, inclusiv mulţi adolescenţi, participau la şcoala de vară a Partidului Laburist (Ap), al premierului Stoltenberg. OSLO (MEDIAFAX)

UPDATE ora 20.40  Cel puţin şapte morţi şi zeci de răniţi în urma exploziilor de la Oslo, potrivit AFP.

Foto: Reuters

Autorităţile se tem că în clădirile avariate de explozie ar putea fi mai alte cadavre care nu au fost încă găsite.

UPDATE ora 19.20 Premierul norvegian Jens Stoltenberg a catalogat, într-o intervenţie la un post de televiziune, situaţia drept "gravă".

"Chiar dacă suntem pregătiţi, întotdeauna este grav când se întâmplă aşa ceva", a spus şeful Guvernului, la postul TV2 Nyhetskanalen, informează AFP.

UPDATE ora 19.04 Postul NRK transmite că este vorba despre un atac terorist împotriva ministerelor norvegiene.

UPDATE ora 18.55 Zeci de persoane au fost spitalizate cu răni mai mult sau mai puţin grave, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

UPDATE ora 18.35 Potrivit Bloomberg, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor.

Prima deflagraţie care a zguduit clădirea Guvernului norvegian a fost cauzată de o bombă amplasată într-un vehicul, potrivit unor surse guvernamentale americane.

simeon stalpnicul png

Explozia a spart geamurile sediului Guvernului norvegian, o clădire cu 17 etaje din centrul capitalei Norvegiei unde este inclusiv biroul premierului. Potrivit cotidianului Aftenposten, starea premierului norvegian Jens Stoltenberg este bună.

simeon stalpnicul png

Mai multe clădiri de birouri situate în apropiere au fost evacuate. Potrivit unor martori, cel puţin opt persoane au fost rănite în deflagraţie.

O maşină carbonizată a fost găsită vineri în centrul capitalei norvegiene, în apropiere de locul unde s-a produs ceea ce martorii oculari au descris ca fiind "o explozie uriaşă", care a afectat clădirea Guvernului, informează CNN.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net