Acceleraţia gravitaţională, măsurată cu piticul de grădină

Ultima actualizare:

    Foto: gnomeexperiment.com
Foto: gnomeexperiment.com

Dacă Terra ar fi o sferă perfectă, valoarea acceleraţiei gravitaţionale ar fi aceeaşi în orice punct al globului. Dar lucrurile nu stau deloc aşa.

Un pitic de grădină a fost plimbat prin diverse ţări, în numele ştiinţei. Producătorii unor cântare de mare precizie au vrut să ilustreze atât faptul că valoarea constantei cu pricina nu este deloc... constantă, depinzând de elemente precum latitudinea. Dar şi, bineînţeles, să-şi promoveze aparatele.

Planeta noastră este o sferă turtită la poli şi bombată la ecuator, astfel că punctele situate la latitudini mai mari sunt mai aproape de centrul Terrei. Acest fapt, dar şi inerţia determinată de rotaţia Pământului fac ca acceleraţia gravitaţională să aibă valori diferite în zone diferite.

Până acum, Kern, după cum a fost botezat simpaticul pitic, a trecut prin Lima, Mumbai, Mexico City, Durban, San Francisco, Noua Caledonie, Sydney şi Polul Sud, urmând ca în curând să facă o vizită şi la acceleratorul de particule de la Geneva. După atâta plimbare, nu mai ştie nici el ce greutate are de fapt, cât timp - potrivit site-ului oficial al experimentului - aparatul a indicat valori variind între 307,56 grame (în India) şi 309,82 grame (la Polul Sud).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net